Medicii au anuntat. Ce se intampla in corpul bolnavului dupa ce se vindeca de COVID. E mai grav decat credeau pana acum ­čÖü

Medicii au anuntat. Ce se intampla in corpul bolnavului dupa ce se vindeca de COVID. E mai grav decat credeau pana acum ­čÖü

Mai mult de jumătate dintre persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt afectate de o oboseală persistentă timp de zece săptămâni după trecerea bolii COVID-19, arată un studiu realizat de Trinity College din Dublin, Irlanda.

Oboseala este unul din simptomele ini┼úiale cele mai comune la persoanele infectate cu noul coronavirus ┼či de┼či consecin┼úele pe termen lung ale bolii ├«nc─â nu au fost bine studiate, exist─â preocuparea ca virusul s─â declan┼čeze un sindrom de oboseal─â postviral─â, relateaz─â EFE, citat─â de Agerpres.

Pentru a descoperi acest lucru, cercet─âtorii au lansat un studiu asupra oboselii, a nivelului de gravitate al bolii COVID-19 ┼či a marcatorilor inflamatorii ┼či altor condi┼úii ale bolii asupra a 128 de voluntari infecta┼úi cu SARS-CoV-2.

Participan┼úii au fost 54% femei ┼či 46% b─ârba┼úi av├ónd to┼úi o medie de v├órst─â de 49,5 ani: 55,5% dintre ei au fost interna┼úi la Hospital St. James din Dublin, ├«n timp ce restul au fost trata┼úi ambulator.

Pacienţii la acest studiu au fost evaluaţi 72 de zile după externare sau 14 zile după diagnostic în cazul pacienţilor trataţi ambulator.

Severitatea oboselii a fost m─âsurat─â utiliz├ónd Chalder Fatigue Scale (CFS) ┼či s-a observat c─â 52,3% dintre participan┼úii la studiu au resim┼úit o stare de oboseal─â cel pu┼úin 6 s─âpt─âm├óni dup─â contractarea bolii COVID-19 ┼či doar 42,2% dintre pacien┼úi au declarat c─â se simt perfect s─ân─âto┼či.

Studiul relev─â, de asemenea, c─â nu exist─â vreo leg─âtur─â ├«ntre gravitatea bolii COVID-19, necesitatea spitaliz─ârii sau markerii inflama┼úiei ┼či probabilitatea de a resim┼úi o stare de oboseal─â dup─â infectare. Prin urmare, oboseala post-COVID este resim┼úit─â indiferent de gravitatea bolii.

Potrivit autorilor, starea de oboseală poate fi agravată de antecedentele de anxietate sau depresie prezente în rândul subiecţilor feminini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *