”Eu sunt bine, ceilalți ardeau, ardeau…” Continuarea este cutremuratoare.Ce i-a spus medicul EROU lui Nelu Tataru cand a fost intrebat ” Ce s-a intamplat? “

”Eu sunt bine, ceilalți ardeau, ardeau…” Continuarea este cutremuratoare.Ce i-a spus medicul EROU lui Nelu Tataru cand a fost intrebat ” Ce s-a intamplat? “

Odată cu izbucnirea incendiului la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, doctorul Cătălin Denciu, în vârstă de 42 de ani, a scos pacienții COVID din salonul alăturat celui care ardea. Medicul a fost ajutat de alți trei colegi.

Medicul a vorbit cu ministrul Nelu Tătaru

Medicul Cătălin Denciu, în vârstă de 42 de ani, a scos pacienții COVID din salonul alăturat celui care ardea, fiind ajutat de alți 3 colegi, medicul Pavel Borș și două asistente ale acestuia. Doctorul a intrat, ulterior, în salonul care era in flăcări, pentru a încerca să îi salveze pe pacienții aflață în stare gravă la ATI. Medicul a suferit, astfel, arsuri, pe 40% din suprafața corpului.

Medicul erou din incendiul de la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț i-a relatat Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, ce s-a întâmplat în salonul în care au murit 10 pacienți. Cei doi se aflau în zborul de la Iași spre București, sâmbătă seara, unde medicul a fost transportat la Spitalul Floreasca pentru evaluare.

Potrivit surselor, medicul ar fi vorbit cu ministrul Nelu Tătaru. Când ministrul l-a întrebat ce anume s-a întâmplat în salon, medicul Cătălin Denciu i-a răspuns că a încercat să salveze ce se mai putea, scrie Libertatea.

Detalii cutremurătoare din noaptea incendiului

Soția medicului, Alina Claudia Denciu, a dezvăluit că acesta era îngrozit de tot ce a văzut în secția de terapie intensivă, atunci când acesta era de gardă.

„Se interesează toţi de el şi doamna ambasador şi toată lumea. Pe mine nu mă interesează astea, vreau să primească atenţia medicală pe care cu siguranţă o va primi acolo şi să se întoarcă acasă viu şi sănătos cât se poate. Colegii se mobilizaseră şi începuseră să caute soluţii în străinătate, ştiind exact care sunt condiţiile şi şansele pe care le are un pacient, mare ars, cum spunem noi în ţara noastră şi atunci soluţia domnului ministru a venit să ne ajute, să nu mai căutăm noi disperaţi soluţii în afară.

Pentru mine nu contează, exact asta i-am spus înainte de a pleca, nu avem nevoie de un erou, avem nevoie de un soţ, un tată. Ştiu că şi-a făcut meseria asta şi sper să şi-o facă în continuare cu dedicaţie, prea multă dedicare uneori pentru ce oferă sistemul medicla din ţara noastră. Era încrezător, el era îngrozit de ceea ce a putut să vadă acolo, îmi spunea încontinuu: „Eu sunt bine, eu sunt bine, ceilalţi ardeau, ardeau”. Are mâinile arse, era înfăşurat în folie protectoare. A fost o chestiune de secunde, de groază, carnagiu ce a fost acolo.”, a povestit soția medicului erou pentru Observator.

Medicul și-a riscat viața pentru a încerca să îi salveze pe cei care se aflau în stare gravă. Soția medicului a mai mărturisit că acesta s-a gândit mereu la binele celorlați.

„Din fericire pentru ceilalţi, din păcate pentru noi, are un suflet foarte mare. Niciodată nu s-a gândit decât la ceilalţi, s-a pus pe sine pe ultimul loc. Aşa a fost mereu (…) N-are aproape nicio importanţă cum trec eu  (…) Gândurile bune şi rugăciunile, dacă se pot îndrepta spre el şi să-l ajute bunul Dumnezeu să se întoarcă acasă. Credeţi-mă că nu mai pot”, a mărturisit, în lacrimi, soția medicului.

,,Pacienții n-au avut nicio șansă”

Mediucl Liviu Ungureanu, șeful secției ATI de la Piatra-Neamț a declarat pentru Recorder că pacienții COVID internați al terapie intensivă nu au avut nico șansă

În secția ATI erau de gardă doi medici, opt asistenți și încă patru infirmieri. În salonul în care a izbucnit incendiul se aflau, în acel moment, două asistente și un medic, colegul nostru care este acum cu arsuri, transferat în Belgia. Era acolo – nu știu sigur dacă în salon, dar în imediata apropiere sigur – se pregătea să pună un cateter central sau să intubeze un pacient. S-a întâmplat totul foarte repede, am înțeles că s-a aprins un injectomat, imediat costumul asistentei care era în proximitate a luat foc și de acolo s-a propagat. Medicul le-a strigat să iasă afară, a intrat el să vadă dacă poate face ceva, dar atunci i-a luat și lui foc costumul și s-a retras. S-a repliat spre baia care este în afara salonului, unde asistentele i-au stins cu apă flăcările de pe combinezon. Are arsuri pe 35-40 la sută din corp, pe zona fața anterioară, de la gât în jos, torace, abdomen, puțin la nivelul membrelor. El a încercat în primul rând să extragă asistentele și în al doilea rând a vrut să vadă dacă poate să scoată unu-doi pacienți. Dar n-a mai avut timp. A venit și colegul celălalt, care făcea vizita pentru salonul celălalt, a încercat și el să intre, să ajute, dar era deja negru, fum, nu se mai vedea nimic”, a povestit medicul Liviu Ungureanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *