mgid.com, 198141, DIRECT, d4c29acad76ce94f Sunt vizati TOTI ELEVII DIN ROMANIA. Ludovic Orban anunta schimbari majore – Stirile zilei
Sunt vizati TOTI ELEVII DIN ROMANIA. Ludovic Orban anunta schimbari majore

Sunt vizati TOTI ELEVII DIN ROMANIA. Ludovic Orban anunta schimbari majore

Școlile din România sunt grav afectate de pandemie, iar învățământul online se desfășoară cu dificultate sau…chiar deloc. Unii elevi nu dispun nici acum de vreun dispozitiv care să-i ajute să țină legătura cu profesorii. Cu toate acestea, Ludovic Orban a anunțat, vineri, că Executivul are pe masă un proiect prin care liceenii să își poată alege dacă urmează sau nu un profil tehnic și profesional.

Un nou proiect pentru învățământul românesc

Pe masa Guvernului se află un proiect care îi vizează pe elevii de liceu. Premierul Ludovic Orban a anunțat,vineri, că acesta îi va putea ajuta pe liceeni să aleagă dacă urmează sau nu, un profil tehnic și profesional. Astfel, ei își pot găsi mai repede un loc de muncă, chiar mai bine plătit și care îi va putea ajuta să crească profesional.

„Obiectivul nostru este şi acela de a aduce sistemul de educaţie din România la situaţia care exista în urmă cu 15-20 de ani. Din păcate, în urmă cu aproximativ 15 ani de zile, a fost pus pe butuci învăţământul tehnic şi profesional. Trebuie să refacem acest învăţământ tehnic şi profesional, meseria e brăţară de aur. Un om care parcurge un liceu tehnologic, o şcoală profesională, dobândeşte o meserie şi îşi poate găsi un loc de muncă bine plătit. De asemenea, poate să evolueze ulterior în carieră”, a declarat Ludovic Orban, scrie news.ro.

Totodată, premierul spune că prin noul proiect se are în vedere și creșterea locurilor din facultăți, pentru a se putea dimensiona cifra de școlarizare.

„Refacerea învăţământului tehnic, profesional, este un proiect de căpătâi al Guvernului pe care îl conduc. De asemenea, creşterea locurilor în facultăţile tehnice reprezintă un alt obiectiv şi dimensionarea cifrei de şcolarizare în concordanţă cu obiectivele economice şi cu cererile pieţei muncii pe care le avem”, a mai adăugat premierul.

Proprietarii de școli private cer redeschiderea școlilor

Proprietarii a 12 școli și grădinițe private din Iași au cerut în instanță redeschiderea unităților de învățământ, deoarece părinții nu ar mai vrea să plătească taxe de studiu pentru copiii lor, în contextul în care se învață online, iar această metodă nu dă roade, informează Observator.

Părinții se plâng că este destul de stresant atât pentru ei, cât și pentru copii, sistemul online de învățământ. Sunt mulți părinți care nu își permit să plătească și o bonă, iar cei mici nu au cine rămâne acasă. De aceea, sunt adesea luați și ei la serviciu. Sunt mii de familii în această situație.

E un stres şi pentru el şi şi pentru noi. Foarte greu, ne descurcăm cum putem”, a spus Andreea, mama unui copil.

Cei care au depus cererea pentru redeschiderea unităților de învățământ vor măsurile să fie adaptate fiecărei localităţi în parte, dar şi nevoilor copiilor. Iar judecătorii din Iași au fost de acord cu solicitarea Asociaţiei Şcolilor Private, dar elevii nu vor putea reveni fizic curând la ore.

Cristian Comșa, președintele Asociaţiei Şcolilor Private, acuză că decizia suspendărilor cursurilor față în față fără a se ține cont de prevederile legale.

”Autorităţile care au decis suspendarea activităţilor didactice faţă în faţă în toate şcolile din România au luat această decizie fără a ţine cont de prevedirile legale.Suntem martorii unei decizii luate otova la nivel naţional, fără să se prezinte care sunt argumentele epidemiologice, sociale, economice, educationale”, a spus Cristian Comșa, președintele Asociaţiei Şcolilor Private.

Un proprietar de grădiniță privată este de părere că părinții refuză să mai plătească taxele deoarece copiii nu beneficiază de o predare corespunzătoare. Acesta acuză că profesorii nu sunt sprijiniți de stat.

„Părinţii nu plătesc. Adevărul este că nici nu beneficiază. Noi nu mai primim absolut nimic ca ajutor din partea statului”.

Odată cu această solicitare, proprietarii de şcoli şi grădiniţe private vor declara falimentul.

Sursa : redactia.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *