mgid.com, 198141, DIRECT, d4c29acad76ce94f ATENȚIE, ROMÂNI! Trebuie să știe toți cei care se vaccinează: Reacția care PUNE ÎN PERICOL VIAȚA apare în primele 15 minute – Stirile zilei
ATENȚIE, ROMÂNI! Trebuie să știe toți cei care se vaccinează: Reacția care PUNE ÎN PERICOL VIAȚA apare în primele 15 minute

ATENȚIE, ROMÂNI! Trebuie să știe toți cei care se vaccinează: Reacția care PUNE ÎN PERICOL VIAȚA apare în primele 15 minute

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre eventualele efecte secundare ale vaccinării anti-COVID. „E important să precizăm că aceste reacții ale unor persoane nu sunt general valabile”, a declarat specialistul.

„E important să precizăm că aceste reacții ale unor persoane nu sunt general valabile. Dacă vorbim de reacțiile adverse la rapel, ele sunt răspunsul sistemului imunitar la cantitatea de vaccin, ARN-Mesager, o copie a unei părți din virusul Sars-Cov-2.

Avem un răspuns adecvat al imunității, care la unele persoane este zgomotos. Nu înseamnă că alții nu au răspuns imun.

Răspunsul imunitar există, se poate verifica, își pot doza cantitatea de anticorpi, ar fi bine să facă asta la două săptămâni de la rapel.

Dar e important să rețină că aceste simptome care dispar în 24 de ore pot fi tratate cu medicație simptomatică: medicamente care intervin asupra durerii.

„Răspunsul imunitar există. Aceste simptome dispar în 24 de ore”

Dacă vorbim de sistemul imunitar, v-aș da trei exemple:

– Avem pacienții care, de exemplu, urmează tratamentul oncologic, la aceste persoane răspunsul imunitar este scăzut
– Avem persoanele cu răspuns imunitar normal, fără această reacție zgomotoasă după rapel
– Avem persoane cu răspuns mai accentuat, care au reacții secundare, la care imunitatea răspunde mai accentuat, dar nu intră în zona de patologic, nu e o problemă de sănătate, e normalul lor.

Dacă vorbim de un răspuns patologic, aici vorbim de afecțiuni autoimune, un exemplu simplu ar fi rinita alergică, unde un mare număr de persoane respirăm același tip de aer, dar la unii anumite componente reacționează.

„O reacție care pune viața în pericol apare în primele 15 minute”

Există această posibilitate, momentul zero al unei afecțiuni autoimune. Și acum se poate declanșa o reacție alergică exact când ne vaccinăm. Dar are legătură cu imunitatea noastră. Când ajunge într-un centru de vaccinare, o persoană, chiar dacă declară că nu știe de antecedentele alergice, să rămână 15 minute în centrul de vaccinare, dar poate să rămână și mai mult timp, dacă nu se simte bine. Dacă apar simptome, dacă nu răspunde medicul de familie la telefon, să vină la spital, pentru a pune întrebări medicului, pentru a lămuri toate simptomele care pot să apară.

Cele 15 minute vitale

O reacție care pune viața în pericol apare în primele 15 minute. Toate celelalte reacții, erupții cutanate, sunt care apar în timp. Pot fi manageriate fără a fi pusă viața în pericol. Noi reținem persoanele pentru a fi siguri că persoanele, când pleacă din spital, centrul de vaccinare, nu există un risc pentru viața lor. Totul este bine gestionat.

Eu aș rămâne la recomandările producătorului. Sunt recomandate două doze, pentru un răspuns bun. Nu avem studii care să recomande o singură doză. Riscul e să imunizăm o populație cu o doză sau dublă, dar să nu reușim să ținem pandemia sub control pe termen lung. Pentru mine e extrem de important să știu că persoane vaccinată este protejată, că are cel mai mic risc de a ajunge în spital. Atâta timp cât avem vaccinuri, centre de vaccinare, ele trebuie să respecte indicația producătorului.

„Injecția se face în mușchi, nu în vasele de sânge”

Întotdeauna când se face o injecție intramusculară, asistența trebuie, când a introdus acul, să aspire, să vadă dacă nu e un vas cu sânge. Injecția se face în mușchi, NU în vasul cu sânge. Apoi se administrează cursiv injecția. Vorbesc de riscul de a administra în vasul cu sânge. Preparatele uleioase nu se injectează în vasul cu sânge, risc asupra vieții persoanei respective.

Obiectiv: Un vaccin pentru toate tulpinile

Eu aștept să văd în ce direcție se duc cercetările privind vaccinul. Este cel puțin promițătoare ideea unui nou tip de vaccin, care să se adreseze genomului viral, nu proteinei spike. Acesta va acoperi toate tulpinile, va aduce un răspuns imun complet, substanțial.

S-ar putea să fie necesar un rapel, dar sper să nu fie anual. Dacă vom avea un vaccin care vă răspunde la orice tip de tulpină, atunci imunizarea poate să acopere o lungă perioadă de timp, ci nu doar un an.”, a declarat Beatrice Mahler 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *