Situația din țara noastră este ceva mai bună în ultima perioadă, după ce numărul de infectări a scăzut considerabil. Cu toate acestea, autoritățile sunt pregătite pentru orice și vor să evite orice complicație, precum izbucnirea unui nou val de îmbolnăviri.

Astfel, a fost luată o decizie în ceea ce privește introducerea certificatului verde la locul de muncă.

La muncă doar cu certificat verde

În ultima perioadă se vorbește tot mai mult despre introducerea certificatului verde și la locul de muncă, având în vedere că este deja obligatoriu în mai multe state. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că a avut discuții reprezentanții companiilor și cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României și au decis să apeleze la acest document pentru a ține situația sub control.

VEZI ȘI 👉  Se dau 780 de euro de persoană! Peste două milioane de oameni primesc deja banii

Mai exact, certificatul verde nu va fi obligatoriu de la o dată exactă, ci totul depinde de cum vor evolua lucrurile la noi în țară în următoarea perioadă. Alexandru Rafila a explicat clar că certificatul Covid va fi introdus „în momentul înregistrării unei creșteri susținute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5 iar renunțarea la el se va face după ce trendul devine descendent iar incidența cumulată scade sub 1”.

Medicul susține că o astfel de măsură este extrem de importantă, pentru că situația poate scăpa oricând de sub control și autoritățile trebuie să fie pregătite. Astfel, dacă rata va crește din nou, va exista o soluție de a ține lucrurile pe un făgaș normal.

„Adoptarea legii privind certificatul digital COVID-19, similar cu celelalte state ale UE, trebuie adaptată situației din România și trebuie să țină seama de interesul de sănătate publică, dar și de nevoia de funcționare corespunzătoare a economiei”, au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Certificat verde și vouchere de testare

Așa cum deja știm, certificatul covid necesar la locul de muncă va cuprinde aceleșai care trei alternative disponibile, respectiv vaccinare, trecere prin boală și testare.

VEZI ȘI 👉  Ce sumă de bani trebuie să oferi la nuntă în 2023 dacă ești naș, socru sau rudă apropiată

În plus, autoritățile au decis să vină în ajutorul românilor care merg la muncă. Astfel, au propus acordarea unui pachet de 15 vouchere electronice, ușor de utilizat, care pot fi folosite la dintre operatori sau locurile de testare. Astfel, de 15 ori te poți testa gratis la medicii de familie, la farmacii, laboratoare care se ocupă de asta.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut că ia în calcul să demisioneze dacă certificatul Covid nu va fi adoptat rapid la locul de muncă, prin angajarea răspunderii Guvernului. Șeful Sănătății consideră că o astfel de măsură este necesară și nu mai este nevoie de așteptare.

VEZI ȘI 👉  Banc: Un barbat suna la linia fierbinte si ii raspunde una gemand…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *