Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi dimineaţă o operaţiune militară specială în regiunea ucraineană Donbas.

Explozii puternice au putut fi auzite în apropierea Capitalei, Kiev şi în Harkov, transmite CNN.

Autorităţile din Kiev au emis o avertizare de atac aerian. Toţi locuitorii din Kiev sunt sfătuiţi să caute adăposturi subterane. Sirenele se aud în tot oraşul, informează CNN.

Două aeronave F-35 Lightning II ale Forţelor Aeriene ale Americii din Europa (USAFE) au aterizat, joi, în Baza 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea, a anunţat Ministerul Apărării.

Aeronavele vor executa, în următoarea perioadă, misiuni şi antrenamente în comun cu militari şi aeronave ale Forţelor Aeriene Române.

Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România, Paun Rohovei, a declarat, joi, la Parlament, după

întâlnirea cu preşedinţii celor două Camere, Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu, că Ucraina este sub un atac masiv din partea Federaţiei Ruse, şi practic, începând de dimineaţă, au fost permanent atacuri asupra obiectivelor de infrastructură.

Despre victime, ataşatul a afirmat că ”sunt de ordinea sutelor de oameni, din teritoriile care nu au fost niciodată separatiste, civili”. ”În rândul militarilor nu vă pot spune acum o cifră exactă, dar

sunt victime şi din partea ruşilor. Se îndreaptă pe tot frontul de 2.000 de km pe care îl avem spre oraşele mari. Practic, e o încercuire, încearcă să se ducă masiv spre oraşele mari. S-au făcut

încercări de a ajunge la Mariupol, ei au nevoie de acea ieşire terestră spre Crimeea, s-au făcut încercări de a ataca Odesa. Li s-a dat o ripostă foarte puternică”, a mai declarat Rohovei.

VEZI ȘI 👉  ȘOC în showbiz! Au DIVORȚAT după 10 ani de căsnicie

Comandamentul militar al Ucrainei spune că patru oameni au fost uciși iar 10 sunt răniți după ce un obuz rusesc a lovit un spital din Vuhledar din regiunea Donețk.

Cel puţin 40 de persoane au murit, iar alte zeci sunt date dispărute în Ucraina în urma bombardamentelor din ultimele ore efectuate de armata rusă. De asemenea, separatiștii susținuți de ruși spun că acum controlează două orașe din regiunea Lugansk din Ucraina.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a admis că situația conflictuală din Ucraina este extrem de gravă, precizând că Rusia atacă pe toate fronturile şi pune în pericol viaţa a milioane de civili.

Mii de oameni din oraşul ucrainean Krivoi Rog au fost evacuaţi în urma un atac aerian asupra unui depozit cu vehicule blindate. Potrivit Ukrinform, ordinul de evacuare a fost publicat pe site-ul Primăriei.

„Locuitorii districtului Makulan şi din imediata apropiere trebuie să evacueze imediat locuinţele în urma unui atac aerian asupra depozitelor brigăzii de vehicule blindate. Sunt posibile explozii”, au anunţat autorităţile ucrainene.

Sute de ucraineni au aglomerat joi dimineaţă Vama Siret, la intrarea în România. Peste 100 de autoturisme pline cu ucranineni, majoritatea copii, au ajuns în vamă cu intenția de a trece în România, după atacul din zorii zilei.

Două avioane militare din Ucraina au aterizat de urgență în România. În această dimineață, o aeronavă militară din Ucraina a aterizat pe aeroportul din Bacău, unde o întreagă pistă i-a fost destinată. Din câte se pare, acesta a avut probleme generate de lipsa de combustibil.

VEZI ȘI 👉  Îl mai știți pe românul numit „cel mai puternic băiețel din lume”?

Tot în această dimineață, un alt avion ucrainean a cerut să aterizeze pe aeroportul din Cluj. În aceste momente, aeronava militară ucrainiană este escortată de poliția aeriană spre aeroportul din Cluj-Napoca.

Update. Armata ucraineană a anunțat joi dimineață că a doborât cinci avioane rusești și un elicopter în regiunea Luhansk, potrivit Reuters. Potrivit Comandamentului Forțelor Întrunite, astăzi, 24 februarie, în zona operațiunii Forțelor Comunale, cinci avioane și un elicopter al agresorilor au fost doborâte, a transmis Statul Major al Armatei Ucrainene.

Ucraina este atacată de artilerie de-a lungul graniței sale de nord cu Rusia și Belarus, a anunțat joi serviciul de grăniceri, adăugând că forțele ucrainene răspund la focurile armatei ruse.

Update. Coloane uriașe de mașini în Kiev! Imagini surprinse de cetățenii din Ucraina arată cum oamenii pleacă masiv din Kiev sau Harkov, la ieșirile din oraș formându-se cozi uriașe.

Update. Orașele Harkiv, Dnipro, Mariupol, Kiev și Odesa sunt doar câteva locurile vizate de atacurile rusești ce au început de joi dimineața. În afară de exploziile auzite lângă orașe, bombardamente ar mai fi avut loc și în apropiere de alte baze militare precum Chuguev, Myrohorod, Kramatorsk, Vasylkiv.

Președintele Ucrainei, apel la cetățeni. Volodimir Zelenski a anunţat că legea marţială a fost declarată peste tot în ţară şi că a vorbit prin telefon cu preşedintele american Joe Biden.

Acesta spune că legea marţială a fost declarată peste tot în ţară şi că a vorbit prin telefon cu preşedintele american Joe Biden. „Suntem puternici, suntem gata pentru orice, vom învinge”, a afirmat şeful statului ucrainean.

VEZI ȘI 👉  O vedem zilnic la pupitrul știrilor, dar nu știm ce este în sufletul ei. Ce dramă trăiește prezentatoarea de la ProTV

Update. Joe Biden: „Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce atacul”

Joe Biden, liderul SUA, a condamnat ferm acțiunile Rusiei, la scurt timp după ce Vladimir Putin a anunțat, într-un discurs televizat, acțiuni militare în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Joe Biden a precizat că monitorizează situaţia şi că se va întâlni cu ceilalţi lideri G7 în cursul dimineţii. Liderul american a descris acțiunile președintelui Rusiei drept un „război ales premeditat, care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană”. „Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce atacul”, a spus el, potrivit CNN.

Joe Biden a precizat că va „lumea va trage Rusia la răspundere”, declarând, totodată, că monitorizează situația de la Casa Albă și că va primi actualizări de la echipa sa de securitate națională. Președintele SUA a transmis că va anunța „consecinţele suplimentare” impuse Rusiei de către SUA şi aliaţii săi.

Știre inițială

A început războiul în Ucraina! Vladimir Putin a anunţat acţiunile militare din Donbas şi le-a cerut forţelor militare ucrainene să depună armele şi să plece acasă, potrivit agenţiilor de stat RIA-Novosti şi TASS.

Putin a avertizat că toată responsabilitatea pentru o eventuală vărsare de sânge va reveni conştiinţei Guvernului de la Kiev, declarându-se convins că trupele ruseşti îşi vor face datoria.

„Circumstanțele ne cer să luăm măsuri decisive și imediate”, a spus Putin, potrivit unei transcriere a RIA-Novosti.

A început războiul în Ucraina! Explozii puternice în apropiere de Kiev! Primele imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *