Ce se întâmplă în caz de război cu cei care nu au făcut armata. Anunțul făcut de ministrul Apărării

Luni seară, într-o emisiune TV, ministrul Vasile Dîncu a precizat ce se întâmplă în caz de război cu cei care nu au făcut armata. Oficialul de la Ministerul Apărării Naționale a spus că nimeni nu poate să aducă în armată pe cineva neinstruit. Mai mult, Vasile Dâncu a ținut să dea asigurări că nu poate să meargă pe front cineva care nu a făcut armata.

În ultima vreme, au existat tot felul de zvonuri cu privire la încorporarea românilor în cazul izbucnirii unui conflict militar în care ar fi implicată țara noastră. Pe internet circulă tot felul de informații contradictorii conform cărora vor fi luate în armată persoanele cu vârsta între 18 și 60 de ani. În acest sens, ministrul Apărării Naționale a adus câteva lămuriri cu privire la aceste aspecte.

Ce se întâmplă în caz de război cu cei care nu au făcut armata

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, luni seara, că nimeni nu poate să aducă în armată pe cineva neinstruit şi nu poate să meargă pe front cineva care nu a făcut armata. Dîncu a afirmat la Digi24 că s-au exagerat anumite aspecte privind un draft al unei legi care trebuia să se facă rapid pentru această situaţie de criză.

„Au fost exagerate câteva aspecte, precum mobilizarea celor între 18 şi 60 de ani. Nicio lege nu poate spune asta, pentru că în Constituţie şi în legile vechi ale apărării se spune că se constituie rezerva activă a României, dar asta înseamnă că oamenii lucrează la locul lor de muncă. De exemplu, poate că în momentul acela sunt o serie de componente ale legii care spun că nu pot să plece cadrele militare în concediu sau să-şi dea demisia sau alte lucruri care ţin de această zonă. Nimeni nu poate să aducă în armată pe cineva neinstruit, chiar dacă are 20 de ani, nu poate să meargă pe front cineva care n-a făcut armata. Au fost puse nepotrivit acolo, cei care le-au pus, fără să se gândească într-un context”, a spus Dîncu.

Ce prevede pachetul de legi ale Apărării

Totodată, ministrul Vasile Dîncu a dat detalii cu privire la pachetul de legi ale Apărării, care privesc securitatea naţională. Acest pachet conține trei acte normative care se referă la gestionarea stării de criză, la securitatea și apărarea cibernetică și nu în ultimul rând strict referitor la legea apărării naţionale.

„Proiectul conţine trei legi importante: proiectul pentru managementul situaţiei de criză, care este o lege mai veche, dinainte de pandemie (…), starea de criză nu este definită în Constituţie şi noi n-am încercat să creăm o nouă stare. A doua componentă este legea privind cyber-security, apărarea cibernetică – vedem acum că asta este o componentă foarte importantă a ameninţărilor – este continuă şi trebuie modificată. (…) Şi mai erau modificări la Legea 446/2006 – o lege a apărării naţionale care conţine, de exemplu, mobilizarea populaţiei, mobilizarea economiei, ce face economia în timp de ipotetic război, apoi conţine reglementări foarte importante referitoare la Agenţia Rezervelor Statului şi Situaţiilor Speciale – a trebuit să facem modificări care nu ţin de securitate sau comunicare, ci pur şi simplu reguli de organizare”, a explicat Dîncu.

Ministrul Apărării a mai precizat că proiectul care a ajuns în presă a fost propus înainte de a fi gândit pachetul de trei legi. În altă ordine de idei, în cazul izbucnirii unui război, cei care nu au făcut armata nu vor fi trimiși pe front.

Leave a Reply

Your email address will not be published.