Sarbatoare mare: Calendar ortodox 19 martie 2022. La mulți ani de Sfânta Muceniță Daria. Semnificația numelui

Calendar ortodox 19 martie 2022. Doi mari sfinți sunt sărbătoriți în această zi de către Biserica Ortodoxă. Este vorba despre Sfinții Mucenici Hrisant și Daria. Credincioșii ortodocși se pregătesc pentru a treia săptămână de post și rugăciune și pentru sărbătoarea Bunei Vestiri.

Sfinții zilei în Calendarul Ortodox de sâmbătă, 19 martie

Sfinții Mucenici Hrisant și Daria, cinstiți în ziua de 19 martie, de credincioșii ortodocși, au suferit mult și au îndurat chinuri grele pentru că nu au renunțat la credința lor în Mântuitorul Iisus Hristos. Este important de menționat faptul că astăzi se sărbătoresc femeile care poartă numele Sfintei Mucenițe Daria.

La mulți ani de Sfânta Daria! Semnificația numelui Daria. Originea numelui Daria provine din Persia, unde a fost purtat de trei regi, toți dintre ei având numele Darius, forma masculină a numelui Daria.

Concret, numele provine de la Darayava(h)us, fiind compus din două cuvinte: daraya, care înseamnă a deține/a poseda, și vasuh/vohu, cu origine indiană, care reprezintă bine/bun. Interpretarea numelui Darius/Daria ar putea fi: cineva care face bine/cineva care posedă ceva bun.

Dacă porți acest nume de sfânt este bine să citești astăzi, în ziua în care este sărbătorită Sfânta Daria, o rugăciune închinată ei și Sfântului Hrisant, împreună cu care este cinstită:

Troparul Sfinților Mucenici Hrisant si Daria

Mucenicii Tai, Doamne Hrisant si Daria, intru nevointele lor, cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lor mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Alți sfinți sărbătoriți în fiecare an pe 19 martie 2022

Tot în această zi, în afară de Sfinții Mucenici Hrisant și Daria, Biserica Ortodoxă le face pomenirea și acestor sfinți: Sfântului Claudiu Tribunul, Sfintei Mucenițe Ilaria, soția lui Claudiu, Sfinților Mucenici Iason și Mavru, fiii lui Claudiu Tribunul și al Ilariei, Sfântului Mucenic Panhariu, Sfinților Diodor, preotul, și Marian, diaconul, precum și a Sfântului Dimitrie Strungarul.

Duminică, 20 martie 2022, Biserica Ortodoxă face dezlegare la ulei și vin pentru credincioșii care țin post. În această zi se face pomenirea Sfinților mucenici uciși în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.