Veștile potrivit cărora trupele rusești se regrupează în estul Ucrainei și dorul de familie îi determină pe unii refugiați să se întoarcă în țara lor.

Aproape 70 de mii dintre ei au traversat granița din România spre Ucraina, înapoi la casele și orașele lor sfâșiate de război. În același timp, scade numărul ucrainenilor care își părăsesc țara de teama bombardamentelor și a tancurilor rusești.

În vama Isaccea din Tulcea, mai mulți ucraineni trag după ei valize mari și unii sunt cu copiii în cărucioare. Secvențele de acest fel au devenit familiare în ultimele săptămâni. Doar că, acești oameni nu fug de război ci se întorc la el.

Aliona: „Acolo este familia mea. Doi fii, soțul. Este liniște, nu mai sunt bombardamente în Ismail.”

VEZI ȘI 👉  Vremea se răcește în România. Vin și ploi, alertă de la ANM

La începutul războiului, traficul prin vamă era într-un singur sens. Acum o lună, într-o singură zi, au venit în România peste 30 mii de refugiați. În ultimele 24 de ore, în schimb, au fost puțin peste 7 mii.

La vestea că Rusia își îndreaptă campania militară spre est, așa cum se vede pe harta zonelor de conflict din Ucraina, toți mai mulți ucraineni decid că este momentul să se întoarcă acasă.

Bacul tocmai a plecat de la Isaccea spre malul ucrainean. Sunt aproximativ 15 mașini și cam 50 de persoane. Aceasta este imaginea de ansamblu a ceea ce se întâmplă de câteva zile: tot mai multe femei aleg să se întoarcă în Ucraina.

VEZI ȘI 👉  ROMANIA Divorțul momentului în România! Vestea venită de la Gabriela Cristea: Când simți că lucrurile nu mai merg…

Potrivit Poliției de Frontieră, aproximativ 69 de mii de ucraineni s-au întors, prin vămile românești, în țara lor. Sunt soții cărora le este dor de bărbații lor, părinți care simt lipsa copiilor și copii care nu și-au mai văzut de peste o lună tații.

Iulia: „Ne este dor de rudele noastre. De exemplu, îmi este dor de soțul meu și nu pot sta pentru o perioadă foarte lungă în altă țară. Și trebuie să lucrăm, trebuie să trăim în orașul nostru, în țara noastră.”

Unii se întorc, pe jos, în țara, așa cum au venit. Alții sunt cu mașinile. Se tem pentru siguranța lor, dar vor să fie acasă cu familia.

VEZI ȘI 👉  Adela Popescu face mărturii incredibile. „Nu vreau să iau secretul în mormânt. Eu am o fată” Vezi dezvăluirea ce a surprins pe toată lumea

Irina: „Este periculos, într-adevăr. Este, dar, deocamdată lucrurile s-au calmat acolo. Sper că totul va fi bine. Mama mea e acolo.”

Viorel Nedelcu, voluntar: „Se întorc cei care sunt mai aproape de graniță, bănuiesc.”

Andrei Ene, purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă: „În ultima perioadă, numărul persoanelor care intră în România a scăzut, iar al celor care ies din România spre Ucraina a crescut.”

De la începutul războiului în Ucraina, în România au venit în jur de 625 de mii de ucraineni. Acum, la noi în țară, sunt aproximativ 85 de mii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *