S-a instalat Codul Roșu de caniculă în România! Alertă meteorologică

S-a instalat Codul Roșu de caniculă în România! Administrația Națională de Meteorologie a emis cod roșu de caniculă pentru mai multe județe din țară. Avertizarea este valabilă joi și vineri, 30 iunie, respectiv 1 iulie. Iată cum se anunță prognoza pentru aceste zile!
Administratia Nationala de Meteorologie(ANM) un cod rosu de canicula pentru cateva judete din Romania. De asemena, meteorologii anunta ca majoritatea tarii va fi afectata de cod portocaliu sau galben de canicula. Totodata, ANM anunta si cod galben de vijelii, ploi torentiale si grindina.
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 30 iunie, ora 14 – 30 iunie, ora 21
Fenomene vizate: instabilitate atmosferica temporar accentuata
Zone afectate: conform textului si hartii
In cea mai mare parte a Moldovei, in nordul Dobrogei, estul Munteniei, precum si local in zona Carpatilor Meridionali si Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata. Aceasta se va manifesta prin intensificari ale vantului si vijelii (cu viteze de peste 55…70 km/h), descarcari electrice, averse torentiale si izolat grindina. Cantitatile de apa vor depasi 20…30 l/mp.
AVERTIZARE METEOROLOGICA
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 30 iunie si 1 iulie
Fenomene vizate: val de caldura si disconfort termic ridicat
Zone afectate: conform textului si hartii
In intervalul mentionat valul de caldura se va mentine in toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat in zonele de campie si de podis, unde indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In general temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 33 si 36 de grade, iar cele minime intre 17 si 20 de grade.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 30 iunie si 1 iulie
Fenomene vizate: val de caldura persistent si disconfort termic accentuat
Zone afectate: local Banat, Transilvania si Moldova
In zilele de joi (30 iunie) si vineri (01 iulie), local in zonele joase din Banat, Transilvania si Moldova valul de caldura va fi persistent, iar temperaturile (diurne si nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. Dupa-amiaza se vor inregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor cobori in general sub 18…22 de grade si prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.
Nota: temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor inregistra pe arii restranse si in restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborate decat valorile extreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *