Adevărul despre peștele prăjit. Cât de periculos este acest preparat

Peștele este unul dintre cele mai consumate alimente, care aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate. Carnea lui este dulce și foarte sănătoasă, dar poate fi și extrem de periculos în anumite situații, mai ales atunci când este prăjit și își pierde multe proprietăți.

Peștele este bogat în proteine, sărac în grăsimi saturate, o sursă de vitamina D și acizi grași omega 3. Se recomandă să mănânci cel puțin 2 porții de pește gras pe săptămână pentru a-ți atinge nivelurile recomandate de omega 3.

Omega 3 ajută la scăderea inflamației, scăderea riscului de aritmii cardiace și scăderea trigliceridelor (1). Chiar dacă peștele poate oferi beneficii nutriționale, modul în care gătiți peștele poate juca un rol major în profilul nutrițional.

În general, se recomandă utilizarea metodelor de gătit care nu adaugă mult ulei, cum ar fi gătirea la abur, coacerea, prăjirea. Consumul de pește prăjit ar trebui redus, deoarece prin prajire, acesta nu mai are aceleași beneficii pe care le are peștele gătit la abur, spre exemplu.

Pericolul din pește

Peştele este un sortiment de carne cu foarte puţine calorii, dar și foarte sănătos și gustos. Este recomandat celor care țin regimuri, diete, precum și gravidelor, conținând vitaminele A, D, E şi B12, minerale precum fosfor, iod, potasiu şi grăsimi sănătoase.

VEZI ȘI 👉  Ce Note Au Luat La BAC Andreea Mantea, Bianca Dragusanu Si Gabriela Cristea. La Asta Chiar Nu Te Asteptai

Printre cei mai recomandați pești sunt macroul mic, anşoa, heringul, sardinele şi somonul. La fel de buni sunt și bibanul de mare, calamarul, calcanul, codul, iar spre finalul listei sunt rechinul, tonul, macroul mare, peştele spadă şi crapul.

Macroul este un pește foarte bun și accesibil la preț, dar trebuie să fim și foarte atenți la ei. Există o mulțime de feluri în care poate fi preparat, dar se pare că unul dintre acestea este foarte nociv: peștele prăjit.

Un studiu din 2003 privind datele de la peste 3.000 de persoane cu vârste de peste 65 de ani a concluzionat o asociere între consumul modest de pește și un risc mai mic de boli de inimă.

Cu toate acestea, consumul de pește prăjit nu a scăzut riscul apariției bolilor de inimă. Un studiu din 2005 a avut rezultate similare: peștele prăjit nu a fost asociat cu un risc scăzut de insuficiență cardiacă congestivă, dar consumul de pește fiert sau copt a fost asociat cu un risc scăzut.

VEZI ȘI 👉  Ultima ora! A intrat cu masina intr-un stalp.

Cercetătorii de la Harvard au asociat consumul de pește prăjit cu creșterea riscului de accident vascular cerebral. Deși pot exista și alți factori care duc la un risc crescut de accident vascular cerebral, aceste rezultate sugerează că există o conexiune între consumul de pește prăjit și apariția bolilor de inimă sau a riscului de accident vascular cerebral.

Cât de periculos este peștele

Chiar dacă este un pește bun și foarte consumat de către români, trebuie să știm că macroul nu este tocmai sănătos. Peștele nu ar trebui prăjit niciodată, ci consumat în cu totul alte forme. Un studiu publicat în revista „Circulația sângelui: insuficiență cardiacă” a arătat că oamenii care mănâncă pește prăjit cel puțin o dată pe săptămână au un risc cu 48% mai mare de a suferi de insuficiență cardiacă.

Macroul este, oricum, un pește gras, care devine și mai greu atunci când este prăjit și absoarbe uleiul. Și somonul, de exemplu, are o mulțime de proprietăți, dar care, însă, se pierd atunci când intră în contact cu uleiul.

Somonul, păstrăvul, sardinele, tonul și macroul se numără printre cele mai sănătoase tipuri de pește, deoarece au o cantitate mai mare de omega 3. Pot fi consumați la cuptor, pe grătar, în ciorbă, dar de evitat este prăjirea acestora.

VEZI ȘI 👉  Cine este sotia lui Serghei Mizil. Cora are 60 de ani, dar nu ii dai mai mult de 40.

Concluzie

Consumul de pește de două ori pe săptămână vă poate ajuta să obțineți cantitatea recomandată de omega 3 mai ales dacă alegeți un pește gras.

Cu toate acestea, procesul de prăjire poate modifica beneficiile nutriționale ale peștelui și, de fapt, scade nivelul de omega 3. Cercetările au arătat că peștele prăjit nu scade riscul de apariție a bolilor cardiace, precum peștele gătit la abur sau la cuptor.

Peștele prăjit are un conținut mai ridicat de calorii și de grăsimi, mai ales dacă este consumat alături de pâine. Tipul de ulei pe care îl folosiți pentru prăjit este foarte important și ar trebui să folosiți ulei proaspăt de fiecare dată când faceți pește prăjit.

Pentru opțiuni mai sănătoase, prăjiți peștele în mai puțin ulei sau optați pentru un pește copt. Treceți la coacere, la grătar sau la abur pentru metode de gătit mai sănătoase.

Leave a Comment