Dan Barna, co-președinte USR PLUS, a anunțat că va propune coaliției de guvernare ca domiciliul să fie eliminat de pe carțile de identitate, o soluție adoptată de mai multe state europene.

Buletinele românilor s-ar putea schimba în anii următori, dacă actuala coaliție de guvernare va accepta propunerea USR. Se dorește în primul rând eliminarea adresei de domiciliu de pe cardul de identitate.

Liderul USR-PLUS, Dan Barna, a denumit actualul sistem drept ”o legătură artificială în care identitatea e condiționată de domiciliul de pe Cartea de identitate”.

Efecte în procesul electoral

”Ar permite o participare la vot mult mai flexibilă și firească”, a spus Dan Barna, marți, la Parlament. Întrebat de ziariști despre efectele unei asemena modificări asupra procesului electoral, Barna a spus: ” poate să aibă și un efect electoral – urmează să vedem în reglementare.Primăria are domiciliul cetățenilor, asta nu dispare”.

VEZI ȘI 👉  Sirop naturist pentru distrugerea virușilor și întărirea imunității:

Potrivit celor de la USR PLUS, noile modificări în datele obligatorii din buletine ar duce la scăderea gradului de birocrație, iar persoanele fără adăpost vor putea beneficia mai simplu de servicii sociale.

”Eliminarea domiciliului de pe cartea de identitate are mai multe efecte benefice, în domenii diferite. Spre exemplu, unul este pentru persoanele aflate sub limita sărăciei, care nu își pot face o nouă carte de identitate tocmai pentru că nu au domiciliu și nimeni nu vrea să îi ia în spațiu.Or, fără carte de identitate, acești oameni ajung să fie pierduți pentru statul român: nu mai pot beneficia de multe servicii, cum ar fi cele sociale sau sanitare”, a explicat Andrei Lupu, deputat USR PLUS, membru în Comisia juridică.

VEZI ȘI 👉  A cheltuit 100.000 de dolari pe operații ca să aibă aceste trăsături. Cum arăta înainte să fie o ”păpușă Barbie de plastic”

Un alt beneficiu ar fi ușurarea poverii birocratice pentru cei care își schimbă domiciliul. Când schimbi domiciliul, trebuie să îți schimbi cartea de identitate și diferite alte documente, ceea ce înseamnă o birocrație în plus.

“Al treilea beneficiu este pentru românii din străinătate care nu s-au mutat și formal, cu acte, peste hotare, așa încât trebuie să își declare un domiciliu în România, deseori fictiv, pentru a-și putea înnoi cărțile de identitate, fără de care nu pot vota la alegerile prezidențiale și europarlamentare”, a declarat Andrei Lupu pentru G4Media.ro.

Noile buletine cu CIP, emise din luna august

Din august, românii vor avea carte de identitate electronică, de mărimea unui card bancar. În premieră, buletinul va conține un CIP, dar și elemente de securitate suplimentare, că în Belgia sau Germania.

VEZI ȘI 👉  De ce Alexandru, bărbatul cu care Iulia urma să se recăsătorească

Noul buletin ne va scăpa de mersul la ghișeu pentru a obține diferite acte, promit oficialii din Ministerul de Interne, care lucrează acum la proiectarea lui.

Potrivit Ziare.com, noul buletin va conține o cheie criptografica cu care ne vom putea loga în sistemele informatice ale statului. scrie kanald.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *