AFDPR a anunbţat că Florin Constantin Pavlovici, fost deținut politic, scriitor, memorialist, om de cultură și de radio, a murit la vârsta de 85 de ani.

A murit un mare erou al României! Florin Constantin Pavlovici a fost unul dintre cei mai reprezentantivi oameni ai Asociației Foştilor Deţinuţi Politici din România, dar și membru al Uniunii Scriitorilor din România.

A murit un mare erou al României! Florin Constantin Pavlovici a fost unul dintre cei mai reprezentantivi oameni ai Asociației Foştilor Deţinuţi Politici din România, dar și membru al Uniunii Scriitorilor din România.

A murit un mare erou al României!

„Cu deosebită tristeţe, anunțăm că, la data de 12 decembrie 2021, a decedat un fost deținut politic reprezentativ din rândurile noastre, ale AFDPR, domnul Florin Constantin PAVLOVICI, personalitate culturală și unul dintre cei mai importanți oameni de litere, memorialiști și luptători împotriva regimului comunist din România. Domnul Florin Constantin PAVLOVICI s-a născut pe 14 martie 1936 la Conceşti, jud. Botoşani, în familia învăţătorilor Hareta şi Dionisie Pavlovici. Student la Facultatea de Filosofie – secţia Ziaristică (absolvită în 1958), a fost arestat la 2 februarie 1959, alături de alţi colegi de facultate, fiind acuzaţi de „complot contrarevoluţionar”, într-un lot din care au mai făcut parte Alexandru Zub, Stela Covaci, Alexandru Mihalcea, Dumitru Filip, Ion Tomescu, Tudor Stan, Ioan Popa și alții, pătimind ani grei de temniță și lagăre de muncă”, anunţă AFDPR.

VEZI ȘI 👉  Salariul minim ar putea ajunge la 3.500 de lei, în România.

A murit scriitoarea Anne Rice, autoarea celebrelor cărți ”Interviu cu un vampir” și ”Cronicile vampirilor”

„A fost condamnat în 1959 de Tribunalul Militar Bucureşti la 5 ani închisoare pentru delictul de „uneltire contra ordinei sociale”, motivul real fiind acela că, student fiind, în anul 1956, în timpul revoluției ungare, s-a exprimat deschis împotriva intervenției sovietice, iar ulterior, pentru că „a avut păreri literare favorabile despre scriitori ai literaturii imperialiste americane – Faulkner și Hemingway și despre reprezentanți ai simbolismului decadent, putred și reacționar francez – Verlaine, declarând că nu-i place romanul realist-socialist Rădăcinile sunt amare de Zaharia Stancu” și astfel „este un element ostil, descompus, cosmopolit, contrarevoluţionar etc”. A trecut prin închisorile Jilava şi Gherla, respectiv prin lagărele de muncă din Balta Brăilei și Delta Dunării (Salcia, Giurgeni și Periprava)”, se mai arată în anunţul asociaţiei.

VEZI ȘI 👉  Ce dureros! O fostă campioană a României a ajuns să doarmă în Gara de Nord

„După eliberarea din Penitenciarul Gherla (la 31 ianuarie 1964), s-a înscris la Facultatea de Limbi Germanice – secția de Engleză din cadrul Universităţii Bucureşti, cursuri pe care le-a absolvit la zi (între anii 1966-1969), iar până în anul 1966 a fost, pe rând, muncitor, funcționar, contabil. După anul 1969, până la pensionare, în 1998, a lucrat ca redactor la Secția de Cultură a Radiodifuziunii Române (actualul post Radio România Cultural). După 1989, a devenit membru al AFDPR și, ca scriitor de real talent, membru al Uniunii Scriitorilor din România”, mai spune AFDPR.

Manolo Santana a murit. Simona Halep: „Am pierdut o legendă”

Florin Constantin Pavlovici este autorul uneia din cele mai interesante cărţi despre gulagul românesc din perioada de după 1958, „Tortura, pe înţelesul tuturor” (Editura Cartier, 2001), volum distins cu Premiul special pentru debut „Laurențiu Ulici” al Uniunii Scriitorilor din România. Au urmat volumele „Frica și pânda” (Editura Muzeului Național al Literaturii Române – MNLR, 2009) – care a primit în 2010 Premiul „Cea mai bună carte” la categoria Proză, în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural – reprezentând memorii despre experienţele trăite ca deţinut politic, după eliberare, în afara sârmei ghimpate, dar aflat sub supravegherea permanentă a Securităţii, respectiv „Viscolul şi păianjenul” – un roman bazat pe experiențe personale și pe ale colegilor de suferință, despre viața din închisoare și din afara ei, în România socialistă (Editura Fundației Academia Civică, 2014).

VEZI ȘI 👉  Dan Negru Va Prezenta Revelionul 2024, Dar Nu La Kanal D: “Nu Cred Că Revelioanele TV Mai Au Forță, În România”. Cu Ce Post A Semnat

„Domnul Florin Constantin PAVLOVICI a fost și rămâne în memoria noastră, a tuturor, un om cu suflet nobil, un scriitor de real talent, o personalitate marcantă a culturii, care a îmbogățit tezaurul Radiodifuziunii, al memorialisticii de specialitate și, mai ales, într-un mod unic și irepetabil, literatura spaţiului concentraţionar din România comunistă. Transmitem pe această cale condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!”, a mai transmis Comitetul Naţional de Conducere al AFDPR.

scrie romanitatv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *