Toate datele și statisticile se bazează pe date disponibile public la momentul publicării. Unele informații pot fi depășite. Vizitați centrul nostru de coronavirus și urmăriți pagina noastră de actualizări live pentru cele mai recente informații despre pandemia COVID-19.Cum funcționează vaccinurile ARNm

Suprafața virusului SARS-CoV-2 este acoperită cu vârfuri care se fixează pe celulele sănătoase, permițând virusului să intre și să infecteze. Ambele vaccinuri testate – vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna – furnizează organismului un set de instrucțiuni, sau ARNm, pentru a produce proteina de vârf.

Ca răspuns, sistemul imunitar al organismului începe să producă anticorpi de imunoglobulină G (IgG) ca apărare împotriva proteinei spike. Anticorpii IgG distrug și elimină proteina de vârf din organism.

În cazul în care sistemul imunitar se confruntă cu SARS-CoV-2, vârfurile virusului declanșează eliberarea acestor anticorpi, care neutralizează virusul sau limitează severitatea oricărei boli pe care o provoacă.

Este de remarcat faptul că niciunul dintre vaccinurile COVID-19 disponibile nu conține SARS-CoV-2 viu sau mort.Cât de frecvente au fost efectele secundare?

În total, 954 de lucrători din domeniul sănătății de la Johns Hopkins Medical au luat parte la cercetare. Toți au primit fie vaccinul Pfizer, fie vaccinul Moderna, iar unii au avut anterior o infecție cu SARS-CoV-2.

Ceea ce a indicat o infecție a fost fie un test PCR SARS-CoV-2 pozitiv în 14 zile de la a doua doză de vaccin, fie un număr crescut de anticorpi IgG înainte de a primi vaccinul.

Cercetătorii au cerut participanților să raporteze reacțiile lor la prima și a doua inoculare. Ei nu ar putea raporta niciuna, ușoară – inclusiv durere la locul injectării, dureri de cap și oboseală ușoară – sau simptome semnificative clinic, cum ar fi febră , frisoane și oboseală.

Doar 5% dintre participanți au raportat efecte secundare după prima inoculare, deși 43% au spus că au experimentat efecte secundare după a doua inoculare.

Persoanele care au luat vaccinul Moderna au avut mai multe șanse de a avea simptome semnificative clinic după oricare dintre doze, iar cei care au avut anterioară infecție cu SARS-CoV-2 au avut mai multe șanse să le experimenteze după prima injecție, dar nu și la a doua.Vaccinurile și-au făcut treaba

Indiferent dacă indivizii au prezentat efecte secundare sau nu, aproape toți – 953 din 954 – au dezvoltat anticorpi IgG la 14 zile după ultima doză de vaccin.

Singura excepție a fost o persoană care lua medicamente imunosupresoare.

Unii oameni au avut niveluri deosebit de ridicate de IgG, pe care cercetătorii le leagă de câțiva factori posibili. Acestea includ raportarea simptomelor semnificative din punct de vedere clinic, a fi femeie, a avea sub 60 de ani, a primit vaccinul Moderna și a avut o expunere anterioară la SARS-CoV-2.

Autorul principal, Dr. Amanda Debes , de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg din Baltimore, spune lui HUB , centrul de știri pentru Johns Hopkins:

„Descoperirile sugerează că fie vaccinul ARNm cu vârf va funcționa bine împotriva SARS-CoV-2, chiar dacă o persoană nu prezintă simptome după vaccinare sau dacă a avut o infecție anterioară cu virusul. Acest lucru ar trebui să contribuie la reducerea anxietăților că vaccinurile vor fi mai puțin eficiente în oricare situație.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *