Apar tensiuni puternice legate de modul în care certificatul verde va fi adoptat, astfel că reprezentanții PSD doresc prin asumarea răspunderii, în timp ce PNL dorește trecerea legii prin Parlament, acolo unde există

o largă majoritate. Din păcate, contextul epidemiolog din România nu este cel mai fericit, mai ales că în luna ianuarie este prevăzută o explozie de infectări, care ar putea fi generată de varianta Omicron. În urmă

cu puțin timp, Alexandru Rafila și-a exprimat punctul de vedere cu privire la urgentarea introducerii acestui document, indiferent de metoda prin care acesta ar urma să fie votat.

Își dă Alexandru Rafila demisia?
Ministrul Sănătății a oferit primele lămuriri cu privire la o posibilă demisie, dacă până la finalul anului certificatul verde nu va fi adoptat. Acesta susține că funcția pe care o deține îl responsabilizează cu privire

la siguranța sănătății publice, iar dacă nu este capabil să o asigure, există și varianta demisiei, pe care totuși nu o ia în calcul.

Mai mult, acesta își dorește ca implementarea certificatului verde să fie una rapidă, prin care să reușească să limiteze răspândirea virusului.

„Un ministru al Sănătății are o anumită responsabilitate pentru sănătatea publică, și dacă nu are la dispoziție instrumentele necesare ca să poată să gestioneze o situație de criză cum este cea din acest moment, există și această opțiune.

Eu am nevoie de un sprijin politic clar, asumat de către toate partidele din această coaliție, nu numai din partea PSD, iar lucrul ăsta trebuie să fie fără echivoc.

Aici nu e o problemă legată de un comportament care pune în balanță demisia cu certificatul verde, dar noi trebuie să fim pregătiți ca țară să avem un răspuns, o să vedem cât de eficient va fi, dar trebuie să avem pregătit un pachet de măsuri care să poată să țină sub control pandemia și să ofere

acces la servicii de sănătate și pacienților infectați cu noul coronavirus, dar și altor categorii de pacienți”, a explicat Rafila pentru Digi24.

Sub ce formă va fi adoptat certifictaul verde
Alexandru Rafila a fost întrebat dacă implementarea certificatului verde va fi făcută prin asumarea răspunderii, așa cum dorește PSD sau prin trecerea legii prin Parlament, având în vedere neînțelegerile dintre membrii coaliției.

„Încă sunt discuții în cadrul coaliției privind forma prin care acest act normativ va fi adoptat. Sigur, că există opinii pro și contra pentru fiecare dintre cele două variante. O să vedem care va fi varianta finală.

Calea cea mai bună, care permite adoptarea până la sfârșitul anului, va fi o decizie a acestei coaliții”, a mai spus ministrul Sănătății.

Întrebat dacă există vreo șansă ca acest certificat să nu fie adoptat până la finalul anului, Alexandru Rafila a transmis că își dorește să nu existe această situație, având în vedere că luna ianuarie se anunță a fi una în care numărul infectărilor vor crește semnificativ.

„Eu cred că trebuie să fie adoptat, pentru că dacă va fi adoptat mai târziu, până se fac normele de funcționare, sau de intervenție în domeniul apărării sănătății publice, în legătură cu acest certificat electronic, durează prea mult, și dacă ajungem să avem o lege aprobată în februarie, e prea târziu.

Opinia tuturor este că, deja în prima parte a lunii ianuarie vom asista la primele creșteri ale numărului de cazuri, poate puțin mai repede, și atunci trebuie să avem la dispoziție un instrument de intervenție cât mai eficientă. Cu cât e mai rapidă, cu atât este mai eficientă”, a adăugat ministrul Sănătății

„Nu mă interesează modul în care este trecut”
În concluzie, Alexandru Rafila susține că implementarea certificatului verde este esențială pentru siguranța publică, iar

modul în care acesta va fi adoptat, contează mai puțin. Cu privire la demisia sa, acesta explică faptul că nu sunt motive pentru a face acest lucru.

„Pentru mine personal este important să fie adoptat. Din punct de vedere profesional.
Pe mine nu mă interesează modul în care este trecut, ci să avem certificatul care să ne ofere un instrument. De ce să-mi dau eu demisia dacă este asumare de răspundere, sau trecere prin Parlament? Atât timp cât

sunt mecanisme democratice prevăzute în Constituție, e chiar o exagerare al cărei substrat sincer nu îl înțeleg”, a spus medicul. scrie playtech.ro
ombun.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *