Românii nevaccinați împotriva COVID-19 ar putea sta mai mult timp în carantină în situația în care intră în contact cu o persoană depistată pozitiv cu noua variantă Omicron, potrivit unui anunț făcut miercuri de șeful DSU, Raed Arafat.

Carantina, prelungită pentru nevaccinați

„Urmează să se facă o modificare la decizia CNSU pe perioada de carantinare și pe perioada de izolare.   Înțelegerea pe care o avem la acest moment și urmează ca astăzi sau mâine cel târziu să emitem o hotărâre a CNSU, după cum decide premierul.

Aici vorbim de reducerea perioadei de carantinare și de izolare. Și e posibil să fie diferențiat pentru persoanele care nu sunt vaccinate sau trecute prin boală și persoanele care sunt. Ideea este să mergem pe o reducere a perioadei de carantinare și de izolare.

Zilele exacte o să le vedeți când vom anunța hotărârea CNSU”, a declarat Raed Arafat.

Masca, obligatorie în spațiile aglomerate

Autoritățile au anunțat miercuri primele măsuri luate în contextul debutului celui de-al cincilea val al pandemiei de COVID-19 și al creșterii accelerate a numărului cazurilor noi.

Atfel, masca de protecție chirurgicală sau FPP2 va deveni obligatorie în toate spațiile frecventate de oameni, atunci când incidența trece de unu la mie. Asta înseamnă că trebuie purtată pe stradă, în stații și în toate locurile în care cineva nu e singur.

Problema variantei Omicron este că e extrem de contagioasă: „asta înseamnă că este suficient să porți o discuție cu cineva care este infectat, o scurtă perioadă, și poți să fii și tu infectat.

Din cauza aceasta purtatul măștii devine obligatoriu în toate spațiile deschise și închise. Excepțiile care vor fi limitate și vor fi foarte clare vor apărea în ordin”, a mai precizat Raed Arafat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *