Regretata sportivă a fost prima medaliată olimpică, dar și prima campioană mondială a scrimei româneşti. Tragicul anunț a fost făcut de Federația Română de Scrimă, care a subliniat că „eroii cu mască nu mor niciodată”.

Tragedie în sportul românesc! Un nume legendar s-a stins la 83 de ani

Este vorba despre Olga Orban-Szabo, prima medaliată olimpică şi prima campioană mondială a scrimei româneşti. Regretabil, aceasta a încetat din viaţă la 83 de ani, după ce a cunoscut succesul şi gloria în întreaga lume.

Amintim că această „eroină cu mască” născută la Cluj a câștigat prima medalie olimpică pentru scrima românească în 1956, la Jocurile de la Melbourne.

„Eroii cu mască nu mor niciodată!”

„Eroii cu mască nu mor niciodată! Olga Orban-Szabo, prima medaliată olimpică și prima campioană mondială a scrimei românești, a plecat dintre noi. Prin ceea ce lasă moștenire Familiei Scrimei Românești, prin tot ceea ce Olga Orban-Szabo ne-a dăruit, emoții și clipe de neuitat, lecții de viață despre caracter și omenie, EA și colegele ei de generația de aur a floretei românești, vor trăi prin fiecare scrimer care le urmează calea.

VEZI ȘI 👉  Cele mai bune bancuri scurte, ca să râzi mult timp. Ce îi răspunde un preot unui individ la spovedanie, după ce aude că a mințit și a înșelat

Eroii cu mască inspiră și motivează, iar Federația Română de Scrimă va duce mai departe povestea lor. Erou cu mască, Doamna Olga Orban-Szabo, 83 de ani ( născută în 9 octombrie 1938), a cunoscut succesul și gloria pe planșele lumii. Este exemplul unui sportiv dedicat, un caracter puternic, un om echilibrat, un om pentru care scrima a fost mai mult decât un sport, a însemnat totul.

Olga Orban-Szabo a câștigat prima medalie olimpică pentru scrima românească în 1956, la Jocurile de la Melbourne. Floretista născută la Cluj a teminat întrecerea din Australia cu argintul la gât în competiția individuală. Tot ea a devenit în 1962, la Buenos Aires, și prima campioană mondială la floretă individual. Olga Orban-Szabo a ajutat echipa României de floretă să câștige primul titlu suprem, la Havana, în 1969. Din echipa medaliată cu aur în Cuba au mai făcut parte Maria Vicol, Ileana Gyulai, Ecaterina Stahl și Ana Pascu. În cariera sa, Olga Orban-Szabo a participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice. 11 medalii strălucesc în palmaresul său: 3 la Jocurile Olimpice (1 argint – 2 bronz) și 8 la Campionatele Mondiale (2 aur- 3 argint- 3 bronz).

VEZI ȘI 👉  Veste Șocantă! Andreea Marin Și Ștefan Bănică, Împreună Din Nou

Federația Română de Scrimă transmite condoleanțe familiei și celor apropiați! Eroul cu mască, doamna Olga Orban-Szabo va rămâne mereu în amintirea celor care iubesc scrima. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în pace!”, a scris Federația Română de Scrimă pe Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *