Toader Bârsan a murit la vârsta de 78 de ani. Meşter, creator popular de renume din Bârsana și ambasador al turismului maramureșan, acesta a fost unul dintre invitații de seamă din ediția de săptămâna trecută a emisiunii ”Poftiți pe la noi”.

Meșterul Toader Bârsan a murit marţi, 4 ianuarie 2022. Ambasadorul turismului maramureșan câștigase faimă și peste hotare, iar parte din opera sa se află la Muzeul Smithsonian din Washington. Săptămâna trecută, acesta apărea în emisiunea ”Poftiți pe la noi”, unde le-a ajutat cu experiența lui pe vedetele care au fost puse la muncă de Nea Marin.

VEZI ȘI 👉  Laurențiu Reghecampf și Corina Caciuc au aruncat bomba! Fanii celor doi sunt în delir. ”Vine și o fetiță”

Toader Bârsan, meșter și ambasador al turismului maramureșan, a murit

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului a fost cea care a anunțat moartea lui Toader Bârsan, meșterul denumit „sculptorul porţilor cerului din Maramureşul“.

Domnul Toader Bârsan, sculptorul „porţilor cerului Maramureşului”, a trecut la cele veşnice
Cu multă întristare sufletească, vă aducem la cunoştinţă faptul că domnul Toader Bârsan, meşterul popular cioplitor în lemn din localitatea Bârsana şi ambasador al turismului maramureşean, a trecut la Domnul, astăzi, marţi, 04 ianuarie, la vârsta de 78 de ani.
(…)Amintim faptul că domnul Toader Bârsan a construit la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, poarta de intrare lângă mormântul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian (în anul 1988) precum şi troiţa din faţa cimitirului lăcaşului monahal. (…)
Toader Bârsan este meşterul care a făcut cunoscut numele Maramureşului până la Muzeul Smithsonian din Washington, pentru care a sculptat acolo o poartă maramureşeană. Prin această poartă a trecut însuşi Bill Clinton, preşedintele Statelor Unite ale Americii, din vremea respectivă.
În semn de recunoştinţă pentru promovarea culturii şi a meşteşugurilor maramureşene, meşterul a primit în urmă cu câţiva ani, de la Consiliul Judeţean Maramureş, titlul onorific de „Ambasador al Turismului Maramureşean””
, a fost parte din mesajul transmis de Episcopie.

VEZI ȘI 👉  Traian Băsescu, internat de urgență la Paris! Fostul președinte ar avea probleme cardiace

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, dar şi Muzeul Maramureşului au transmis la rândul lor un ultim omagiu marelui meșter.

„De azi, Maramureşul este mai sărac! Creatorul popular Toader Bârsan, celebrul meşter în lemn, a plecat spre Ceruri să sculpteze porţile Raiului. Dumnezeu să-l odihnească şi să-l aibă în paza Sa, iar noi să-i păstrăm, vie şi neştearsă, amintirea. Condoleanţe familiei!“, au scris reprezentanții Muzeului Maramureşului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *