Președintele Klaus Iohannis a semnat, în cursul zilei de miercuri, un decret important de promulgare a unei legi dorite de mii de studenți din România. Potrivit noii legi, studenții vor avea acces complet gratuit.

Klaus Iohannis a semnat decretul! Va fi complet gratuit

Șeful statului a semnat un decret prin care studenții vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare din România. Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea art. 202 alin. (1) lit. b) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, informează Administraţia Prezidenţială.

Actul normativ mai spune că studenții vor avea acces gratuit și la bibliotecile central-universitare.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea art.202 alin. (1) lit. b) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul ca orice student să aibă acces egal şi gratuit la bibliotecile universitare, inclusiv Bibliotecile Central-Universitare.

VEZI ȘI 👉  A murit actriţa cunoscută pentru rolul din „Seinfeld”. Estelle Harris a lasat in urma trei copii.

Mii de studenți și-au dorit această posibilitate

Deputatul USR, Filip Havâreanu, unul dintre inițiatorii proiectului, a declarat, la adoptarea de către Parlament, că această lege este dorită de mii de studenți din România.

„Gratuitatea în bibliotecile universitare a fost dorinţa miilor de studenţi din România care vor să înveţe, să avanseze şi aveau nevoie de un răspuns pozitiv. Ei sunt acei studenţi cărora mâine le vom cere să devină adulţi corecţi şi să ia decizii cumpănite. Progresul unor tineri pe care mâine îi vrem medici, avocaţi, politişti sau cu funcţii de conducere nu trebuie condiţionat financiar. Faptul că acest proiect a devenit o lege este o mare victorie, dar simt şi o dezamăgire că o initiaţivă atât de utilă a pierdut aproape un an pe circuitul legislativ. Mă bucur că astăzi am dat o şansă egală la educaţie unor tineri care vor să facă diferenţa”, a afirmat acesta la momentul respectiv.

VEZI ȘI 👉  Un camion e urmat la mică distanţă de o maşină de lux, intră în depăşire o blondă superbă: „Hei! Sunt Julie şi sunt blondă!”

De asemenea, senatorul USR, Irineu Darău, spunea că proiectul mai sus menționat corectează o anomalie și că asigură acces egal tuturor studenților.

„Avem patru mari universităţi – Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi – care nu mai au nicio bibliotecă proprie, fiind utilizată biblioteca central-universitară. Iar Consiliile de Administraţie ale Bibliotecilor Central – Universitare din ţară stabilesc o taxă pentru eliberarea permisului de acces la bibliotecile pentru studenţi. Această iniţiativă legislativă vine să corecteze anomalia pe care v-am descris-o şi să asigure că orice student va avea acces egal şi gratuit atât la bibliotecile universitare, cât şi la cele central-universitare”, a explicat Darău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *