România a atins joi, 21 ianuarie, cel mai mare număr de noi infectări COVID-19 de la debutul pandemiei și până în prezent: 19.105 cazuri. Vârful valului 4, din octombrie 2021, a fost depășit, dar spre deosebire de acel moment presiunea pe spitale este mult mai mică.

Autoritățile au decis, printr-un ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, ca principalul criteriu al închiderii școlilor dintr-un județ să fie gradul de ocupare a paturilor cu pacienți COVID din spitale. Pragul impus pentru trecerea în online este 75% grad de ocupare- care este situația din momentulde față?

Un alt criteriu prin care unii elevi pot face școala online în contextul unui val pandemic fără precedent este numărul de infectări COVID-19 de la clasă. Astfel, clasele care au trei cazuri de COVID timp de șapte zile consecutive trec automat în online.Din data de 17 ianuarie, deschiderea școlilor și grădinițelor cu prezență fizică nu mai ține cont de rata de incidență a infectărilor din localitate și nici de rata de vaccinare a personalului din învățământ.  

Ce școli ar putea trece în online de săptămâna viitoare

Rata de ocupare a paturilor destinate pacienților diagnosticați cu COVID-19 la nivelul județelor variază între 5 și 41%, astfel încât școlile pot funcționa săptămâna viitoare cu prezență fizică, a anunțat Amalia Șerban, director general al direcției de asistență medicală, medicină de urgență și sănătate publică din Ministerul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Raed Arafat și Valeriu Gheorghiță.

„În acest moment, România are aproximativ 25.000 de paturi de spital pentru pacienții COVID, din care aproximativ 7% paturi ATI. Rata de ocupare a paturilor la nivel național este de 22%, iar pe județe variază între 5 și 41%, astfel încât săptămâna viitoare școlile își vor putea continua activitatea”, a anunțat Amalia Șerban.

Joi a fost anunțat un număr record de cazuri noi de la începutul pandemiei, peste 19.000, dintre care 21%, respectiv un număr de 4.015 la copii și tineri de până la 19 ani.

„Astăzi, 19 ianuarie, ponderea copiilor internaţi cu afecţiuni COVID este practic aceeaşi- 8,6%. Precizăm că ponderea copiilor din totalul populaţiei României este de 17,6%. În concluzie, ponderea copiilor internaţi este mai puţin de jumătate în raport cu media naţională”, a precizat ministtul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Raed Arafat a fost întrebat joi dacă, având în vedere că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin periculoasă, România ar putea urma exemplul altor țări și să ridice restricțiile.

„Suntem precauți la acest moment. Încă nu cred că am ajuns la vârf, ca să știm care e impactul. (…) Nu se pune problema ridicării măsurilor, care în România sunt mult mai permisive decât în alte țări”, a afirmat Raed Arafat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *