Salariul minim pe economie ar putea ajunge la 3.500 de lei, în România. Condiția pe care UE o impune pentru ca majorarea să fie posibilă.

Corina Crețu, membru supleant în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a Parlamentului European, a declarat că directiva salariului minim ar putea fi o povară pentru statele sărace din Uniunea Europeană, precum România, însă există soluții în acest sens.

Salariul minim din România ar putea ajunge până la 3.500 de lei dacă la calcularea acestuia s-ar aplica indicatorul de minimum 60% din salariul mediu brut al fiecărui stat membru UE.

”Studiile arată că sunt 450 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene, din care 25 de milioane sunt la limita sărăciei, iar cei mai mulţi sunt în Europa Centrală şi de Est.

VEZI ȘI 👉  Salam de biscuiți. Rețeta de dinainte de ’89. Unul din gusturile copilăriei

Sunt oameni care muncesc mai mult de opt ore pe zi, 40 de ore pe săptămână, deci ar trebui ca din acest salariu să-şi poată asigura traiul de zi cu zi. Tocmai de aceea a fost demarată această dezbatere. Până la votul din Comisia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din Parlamentul European (din 11 noiembrie, n.r.) au avut loc 45 de runde de negocieri şi s-a ajuns la un indicator acceptat de toate statele membre: salariul minim să fie de cel puţin 60% din salariul mediu brut al fiecărei ţări membre.
În ceea ce priveşte sumele, la ora actuală salariul mediu brut în România este undeva la 5.300 de lei, iar 60% ar însemna circa 3.500 de lei, ceea ce ar ajuta foarte mulţi oameni să-şi asigure un trai decent. Se vorbeşte, de fapt, despre un salariu corect, echitabil, care să ajute oamenii să-şi asigure măcar cele necesare (…) Deci, această directivă a salariului minim, deşi va fi o povară pentru statele sărace şi guvernele lor, va accelera reducerea disparităţilor sociale”, a declarat Corina Creţu, pentru Agerpres.

VEZI ȘI 👉  Vești rele de la astre pentru finalul anului. Acești nativi dau de probleme

De reamintit că de la 1 ianuarie 2021, salariul minim este 2.300 de lei brut și, după aplicarea tuturor taxelor, ajunge la 1.386 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *