„Este plauzibil ca regiunea să se apropie de sfârşitul pandemiei”, a declarat Hans Kluge, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din Europa pentru AFP.

Cu toate acestea, el a făcut apel la prudenţă deoarece virusul este foarte contagios.

„Odată ce valul Omicron va înceta, va exista timp de câteva săptămâni şi câteva luni o imunitate generală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii vor fi imuni din cauza infecţiei şi, de asemenea, o scădere ca urmare a temperaturilor”, a estimat Kluge.

Oficialul OMS a avertizat însă că nu suntem într-o „eră endemică”.

„Endemic înseamnă (…) că putem prezice ce se va întâmpla, dar acest virus a surprins de mai multe ori. Aşa că trebuie să fim foarte atenţi”, a punctat Hans Kluge.

Tulpina Omicron a apărut la sfârşitul lunii noiembrie 2021 în În Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European (SEE). Specialiştii au atras atenţia că această variantă este mai contagioasă decât Delta, iar acum a devenit dominantă, aşa cum arată datele Agenţiei europene de Sănătate.

VEZI ȘI 👉  Soldații lui Putin s-au predat! Tinerii militari nu vor să mai lupte cu Ucraina: „Mamă, ia-mă de aici!”

„Fiecare trebuie să gestioneze situaţia. Dacă nu te simţi bine, stai acasă, fă un autotest. Dacă eşti pozitiv, izolează-te”, a spus Kluge.

Potrivit sursei citate, obiectivul este de a stabiliza situaţia sănătăţii în toată Europa, unde decalajele în vaccinarea împotriva Covid sunt colosale, variind de la 25 la 95% din populaţie în funcţie de ţara din regiune, ceea ce poate duce la grade diferite în supraaglomerarea spitalelor.

„Stabilizare înseamnă că sistemul de sănătate nu mai este copleşit de Covid-19 şi poate continua să ofere servicii de sănătate esenţiale, care din păcate au fost foarte afectate, în domeniile cancerului, bolilor cardiovasculare şi vaccinării”, a insistat Kluge.

Pentru directorul OMS din Europa, „nu este momentul să se joace ruleta rusească. „Oamenii sunt încă foarte încurajaţi să se vaccineze, să facă boosterul şi să urmeze măsurile preventive”, a adăugat el.

Într-o relatare recentă, preluată de publicația „Le Figaro”, rerpezentanții organismului spun că „punerea în aplicare a interdicțiilor generale de călătorie, la fel ca și vaccinarea obligatorie la frontiere, nu este eficientă în suprimarea răspândirii internaționale”.

VEZI ȘI 👉  Mai Ai Pe Acasă O Mașină Veche De Cusut? Primești 60.000 De Euro

Dacă ar fi să luăm în calcul aceste afirmații, am putea spune că OMS se gândește serios să elimine certificatele verzi, care și-așa au dat peste cap lucrurile.

OMS recomandă ridicarea interdicțiilor de călătorie și certificatul de vaccinare

Noul val provocat de varianta Omicron a dus la restricții fără precedent în Europa. Majoritatea statelor afectate de noul val au impus restricții dure, iar în cazul altora, ca Austria, vaccinarea a devenit obligatorie prin lege.

În tot acest timp, Comitetul de urgență pentru Regulamentul Sanitar Internațional al OMS vine și face noi recomandări. După ce aproape toate statele europene au avut de suferit după urma restricțiilor de călătorie, organismul internațional schimbă paradigma, în special în ceea ce privește călătoriile internaționale. Aprobate pe data 13 ianuarie, noile recomandări au fost publicate miercuri 19 ianuarie.

VEZI ȘI 👉  Andreea Esca A Slăbit Șase Kilograme Cu O Dietă Personalizată.

Documentul transmis de OMS face referire la așa-zisa imunizare de turmă, și pune mai nou accent pe decizia de a „ridica sau de a relaxa interdicțiile de călătorie internațională, deoarece acestea nu adaugă valoare și continuă să contribuie la stresul economic și social al statelor părți.”, se arată în documentul Comitetul.

Într-adevăr, OMS consideră că punerea în aplicare a interdicțiilor generale de călătorie „nu este eficientă în suprimarea răspândirii internaționale și poate descuraja raportarea transparentă și rapidă a variantelor emergente îngrijorătoare”.

Organizația Mondială a Sănătății reamintește, de asemenea, că „măsurile de călătorie, cum ar fi masca, testarea, izolarea/carantina și vaccinarea, ar trebui să se bazeze pe evaluări ale riscurilor și să evite impunerea unei sarcini financiare asupra călătorilor internaționali, în conformitate cu articolul 40 din Regulamentul sanitar internațional (RSI)”, conform publicației franceze „Le Figaro”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *