Comandanţii ruşi au primit ordinele de atac pentru invadarea Ucrainei şi acum ar face planurile specifice cu privire la felul în care vor proceda, arată informaţii obţinute de serviciile americane, potrivit CBS News.

După săptămâni de avertismente că invadarea Ucrainei de către Rusia este iminentă, preşedintele american Joe Biden le-a spus jurnaliştilor, vineri, că este convins că Vladimir Putin a decis invadarea Ucrainei şi că Statele Unite cred că atacul va avea loc zilele următoare.

Putin acuză Kievul de escaladarea situaţiei şi vrea intensificarea eforturilor diplomatice pentru rezolvarea conflictului din regiune

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a plâns, duminică, în timpul unei discuţii cu omologul francez Emmanuel Macron, de “provocările” ucrainenilor în agravarea conflictului cu separatiştii din estul Ucrainei, precizând că ar vrea să se intensifice eforturile diplomatice pentru rezolvarea conflictului, relatează Le Figaro.

VEZI ȘI 👉  O tipă din Europa de Vest vine în România pentru că auzise de virilitatea ciobanilor români

Potrivit Kremlinului, Putin ar fi cerut şi ca NATO şi SUA să “ia în serios” exigenţele Rusiei cu privire la securitate, aflate în centrul crizei actuale dintre Moscova şi Occident.

Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au discutat duminică la telefon timp de o oră şi 45 de minute.

Opoziţia belarusă denunţă menţinerea trupelor ruseşti în ţară

Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a denunţat duminică menţinerea trupelor ruseşti în Belarus pentru exerciţii militare, văzând în acest lucru o ameninţare la suveranitatea ţării, informează AFP.

“Prezenţa de trupe ruseşti pe teritoriul nostru este o încălcare a Constituţiei şi a dreptului internaţional şi pune în pericol securitatea fiecărui belarus şi a întregii regiuni”, a transmis printr-un comunicat Svetlana Tihanovskaia, care trăieşte în exil.

VEZI ȘI 👉  Alertă de vreme rea! ANM a emis un cod GALBEN de vijelii în 28 de județe

În opinia sa, Belarus “ar putea ajunge antrenat în războiul altcuiva şi s-ar putea transforma în ţară agresoare”. Ea l-a acuzat pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de faptul că “a plătit sprijinul Kremlinului cu suveranitatea” ţării sale.

“Cerem retragerea imediată a trupelor ruseşti de pe teritoriul nostru”, a adăugat Svetlana Tihanovskaia, solicitând ca această chestiune să fie supusă Consiliului de Securitate al ONU şi noi sancţiuni împotriva Minskului.

Belarus, aliat al Moscovei în criza cu Occidentul, a anunţat că trupele ruseşte prezente pe teritoriul său de la 10 februarie pentru exerciţii militare ce trebuiau să se încheie duminică vor rămâne pentru alte manevre similare.

VEZI ȘI 👉  Postul TV la care ar putea ajunge Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Când ar putea să apară noul show cu cei trei chefi

La fel ca Moscova, Minskul a dat asigurări anterior că cei 30.000 de soldaţi, conform unei evaluări a SUA, se vor întoarce în garnizoanele lor după sfârşitul exerciţiilor începute în februarie.

Belarus a justificat această decizie printr-o reaprindere a violenţelor în estul Ucrainei vecine între forţele Kievului şi separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova.

Rusia, în ciuda anunţurilor sale privind o retragere militară, este acuzată că a concentrat 150.000 de soldaţi la frontierele Ucrainei în vederea unei invazii. Washingtonul susţine că Moscova caută o casus belli şi că violenţele din Est ar putea fi acest pretext.

SURSA: stirileprotv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *