Potrivit observatorilor internaţionali, numărul de încălcări ale încetării focului a crescut masiv în ultimele zile.

Separatiştii susţinuţi de Rusia din aşa-numitele republici Lugansk şi Doneţk au afirmat că există sate care au fost lovite cu obuze de mai multe ori de la miezul nopţii.

Armata ucraineană a semnalat mai multe încălcări ale încetării focului în cursul dimineţii. Informaţiile din cele două surse nu au putut fi verificate independent, notează dpa.

Aceste informaţii intervin la o zi după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că există dovezi care sugerează că Rusia plănuieşte un atac la scară întreagă asupra Ucrainei.

În pofida faptului că Moscova a comasat peste 100.000 de militari la frontiera cu Ucraina, aceasta a negat în mod repetat că ar avea astfel de planuri.

Potrivit observatorilor internaţionali, numărul de încălcări ale încetării focului a crescut masiv în ultimele zile.

În regiunea Lugansk au fost înregistrate 975 de încălcări ale încetării focului, între care 860 de explozii, potrivit unui comunicat al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). În regiunea Doneţk, au fost înregistrate 591 de încălcări, între care 535 de explozii. Aceste cifre se referă la activităţile de până vineri, notează dpa.

Miniştrii de Externe din G7: Vom judeca Rusia în funcţie de faptele sale

Miniştrii de Externe din cadrul G7 au anunţat, sâmbătă seară, într-un comunicat, că îi cer Rusiei să aleagă calea diplomaţiei pentru dezescaladarea tensiunilor şi să retragă trupele de la graniţa cu Ucraina.

Miniştrii au menţionat că nu au observat o reducere a activităţilor militare ale Rusiei la frontieră şi că Rusia va fi judecată în funcţie de faptele sale.

Rusia deja acuză atacuri din partea Ucrainei, confirmând astfel scenariile fabricării de pretexte pentru invazie. Agentiile Tass si Ria Novosti spun ca un obuz tras de ucraineni a ajuns in Rusia, dar că nu sunt victime.

Pe de altă parte însă, continuă bombardamentele în Donețk si Luhansk. Separatiștii pro-rusi au început evacuarea civililor vorbitori de limbă rusă și susțin că Guvernul de la Kiev urmează să declanșeze un atac în Donbas. La Donețk au sunat sirenele. Mai mult, pe linia de demarcatie dintre Ucraina si Donetk au avut loc mai multe schimburi de focuri de armă.

Între timp, UE se pregătește pentru unul dintre cele mai negre scenarii în coflictul rus. Comisia Europeană este pregătită pentru situația în care Rusia va sista complet livrarea de gaze naturale în Europa. Sefa Executivului european, Ursula von der Leyen, a vorbit despre acest scenariu la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen.

„Gazprom, compania de stat rusă, încearcă în mod intenţionat să stocheze şi să livreze cât mai puţin posibil, în timp ce preţurile şi cererea cresc vertiginos. E un comportament foarte ciudat din partea unei companii. Trebuie să ne diversificăm atât furnizorii, cât şi sursele de energie. Şi lucrăm deja la asta.

Avem acorduri cu partenerii şi prietenii noştri din întreaga lume. Astăzi pot spune că, chiar şi în cazul unei întreruperi complete a alimentării cu gaz din Rusia, suntem în siguranţă iarna aceasta”, a declarat Ursula von desr Leyen. Un potențial atac al Rusiei îngrijorează foate mult și pentru faptul că pe teritoriul Ucrainei se găsesc nu mai puțin de 15 reactoare nucleare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *