Guvernul polonez a anunţat joi că a cerut NATO activarea articolului 4 al Tratatului Alianţei, ce prevede consultări în

situaţie de ameninţare la adresa securităţii uneia din părţile semnatare, în urma ata.cului declanşat de Rusia în Ucraina, 

transmite AFP. Şi România a cerut activarea articolului 4, conform presei interne. Ţările baltice şi Slovacia au invocat şi ele acelaşi articol.

Ţările baltice şi Slovacia au invocat joi Articolul 4 din Tratatul NATO, care prevede consultări imediate între aliaţi şi 

care se aplică atunci când una dintre ţările alianţei se simte ameninţată, după ce Rusia a lansat în cursul dimineţii o 

operaţiune militară la scară mare împotriva Ucrainei, sub pretextul de a apăra persoanele de „abuzuri” şi „ge.nocid” din partea guvernului ucrainean, transmite EFE.

Ambasadorii ţărilor membre ale blocului militar de la Bruxelles se vor reuni joi pentru a aborda situaţia din Ucraina şi consecinţele ata.cului „neprovocat” al Rusiei.

VEZI ȘI 👉  Trei candidati dau examen de conducere auto. Examinatorul spune:– Sunteti la munte si rulati pe un drum ingust cu 80 km/h. In stanga este muntele, in dreapta prapastia. Deodata apar in fata voastra o tanara si o batranica. Ce calcati?– Baba, ca e pacat de pustoaica, raspunde primul…

În cadrul consultărilor, ministerele de externe şi al apărării din Estonia vor prezenta celorlalţi aliaţi punctele lor de vedere cu privire la modul de consolidare a sistemelor de descurajare şi de apărare ale NATO în regiunea baltică.

Potrivit premierului estonian Kaja Kallas, ata.cul militar rusesc asupra Ucrainei este „o ameninţare pentru întreaga lume şi pentru toate ţările NATO”, adăugând că „cel mai eficient răspuns la agresiunea rusă este unitatea”.

”Trebuie să fim pregătiţi pentru un val imprevizibil de migraţie, pentru atacuri cibernetice şi pentru o campanie de dezinformare din partea Rusiei”, a afirmat Ministerul de Externe leton într-un comunicat, citat de EFE.

Guvernele lituanian şi estonian au făcut declaraţii similare în social media.

VEZI ȘI 👉  Cum se roaga doi evrei la Dumnezeu

Parlamentul lituanian urmează să decidă dacă va declara starea de urgenţă în ţară după ce forţele ruseşti au invadat joi Ucraina, a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.

Potrivit Reuters, acest stat baltic, aflat în trecut sub conducerea Moscovei, dar care acum face parte din NATO şi din Uniunea Europeană, va propune, de asemenea, impunerea de noi sancţiuni împotriva Belarusului, deoarece trupele ruseşti au atacat Ucraina şi din Belarus.

Şi Slovacia, care are o graniţă de 97 de kilometri cu Ucraina, va solicita joi, în cadrul reuniunii de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic, deschiderea de consultări pe marginea Articolului 4 al Tratatului organizaţiei.

”La reuniunea NATO de astăzi vom cere Alianţei să lanseze consultările în temeiul Articolului 4. Situaţia o cere”, a declarat ministrul de externe slovac, Ivan Korcok.

VEZI ȘI 👉  Moș Ion în trenul de Constanța, în compartiment cu mai mulți tineri…– Mergeți la mare , mai copii ?– Da bade !!– Păi vă rog și eu ceva , că sunt bătrân și obosit … dacă adorm , mă treziți și pe mine la Brăila…??

Articolul 4 din Tratatul NATO prevede consultări atunci când, în opinia oricăreia dintre părţi, „integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea oricărei părţi este ameninţată”.

Slovacia a ratificat recent un acord de cooperare care permite SUA să îşi sporească prezenţa militară în această ţară, care este membră NATO din 2004.

‘Acum un moment, ambasadorul (polonez) la Bruxelles a înaintat o astfel de cerere secretarului general al NATO, împreună cu un grup de aliaţi’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Müller.

‘Părţile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre părţi’, prevede articolul 4 din Tratatul Nord-Atlantic.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *