Franţa urmează să desfăşoare 500 de militari în România, în cadrul NATO, în urma invaziei ruse a Ucranei, a anunţat şeful Statului Major al armatelor franceze, generalul Thierry Burkhard, relatează AFP.

„NATO a decis să-şi consolideze prezenţa, să transmită un semnal foarte clar de solidaritate strategică, să poziţioneze forţe în România”, a anunţat într-un interviu la posturile Radio France Internationale şi France 24.generalul Burkhard.

Franţa „s-a oferit voluntară (…) să asigure rolul de naţiune-cadru, adică de ţară lider, în vederea desfăşurării unui batalion în România, în curând”, a anunţat el.

„Vom desfăşura aproximativ 500 de oameni, cu vehicule blindate, vehicule de luptă, în susţinerea României, şi aducem totodată mesajul unei solidarităţi strategice a tuturor membrilor NATO”, a subliniat şeful Statului Major francez interarme.

VEZI ȘI 👉  Sfantul Dumitru 2023. Ce nu ai voie sa faci in aceasta zi. Asa atragi necazuri si primejdii

Prezenţa militară franceză în cadrul NATO în Estonia, o ţară care are frontieră cu Rusia, urmează să fie prelungită după termenul din martie, a anunţat şeful Statului Major francez

„Având în vedere situaţia cu care se cofruntă în prezent NATO, situaţia de criză şi situaţia de război din Ucraina, s-a decis să ne menţinem dispozitivul”, a anunţat generalul Burkhard.

„Vom menţine o companie, aproximativ 200-250 de militari cu blindate. Va fi o companie de vânători de munte, obişnuiţi, echipaţi, cu experienţă în lupta în condiţii de frig mare”, a anunţat el.

Generalul a anunţat de asemenea desfăşurarea a „patru avioane de vânătoare, de tip Mirage 2000”.

Este vorba despre „transmiterea unui semnal foarte clar de solidaritate strategică Estoniei, dar şi unui adevărat semnal de fermitate şi fără ambiguitate Rusiei”, a subliniat el.

VEZI ȘI 👉  Zelenski, anunt de ultim moment: „Intreaga lume trebuie sa stie asta”

NATO a desfăşurat, după ce Rusia a enxat Crimeea în 2014, grupuri tactice multinaţionale în cele trei ţări baltice şi în Polonia, într-o misiune permamentă de ”prezenţă consolidată avansată” (Enhanced Forward Presence, EFP), asumată de către mai multe state membre.

Sursa: ct100.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *