Ucraina depune plângere împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga, potrivit unui anunț făcut în ziua de duminică de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderul din Ucraina acuză țara de teroare și susține că trupele ruse au luat drept țintă civili, inclusiv copii, relatează CNN.
Zelenski acuză rușii de genocid și susține că aceștia ucid civili

Zelenski a transmis într-un mesaj pe platforma de socializre Twitter că țara sa a depus plângere la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga. Acesta acuză Rusia de genocid și a precizat că armata lui Putin atacă civili, chiar și copii.

Acesta a solicitat o decizie cât mai urgentă din partea ONU. Zelenski dorește că ONU să interzică activitatea militară a Rusiei cât mai curând și așteaptă ca proceele să înceapă chiar de săptămâna viitoare.

“Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid pentru a justifica agresiunea. Solicităm o decizie urgentă prin care să ordone Rusiei să înceteze activitatea militară acum și să ne așteptăm să înceapă procesele săptămâna viitoare”, a mai transmis președintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski a subliniat faptul că armata ucraineană apară cu mult curaj țara și datorită soldaților săi nu există atât de multe victime în rândul civililor.

El susține că în cazul în care nu ar fi avut o armată atât de puternică, ar fi fost mult mai multe victime din rândul populației, pentru că rușii atacă fără milă.

“Ceea ce fac în Harkov, Okhtyrka, Kiev, Odesa și în alte orașe și localități merită un tribunal internațional. Ar fi fost mult mai multe crime dacă nu ar fi fost apărătorii noștri curajoși”, a declarat Zelenski, într-un discurs video postat pe pagina sa de Facebook.

“Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Acțiunile criminale ale Rusiei împotriva Ucrainei prezintă semne de genocid. Am vorbit despre acest lucru cu secretarul general al ONU”, a spus el, susținând că Rusiei ar trebui să i se retragă dreptul de vot în Consiliul de Securitate al ONU.

Zelenski a declarat că nu există “niciun loc din Ucraina pe care trupele rusești să îl considere o țintă inacceptabilă”.

Luptele au izbucnit pe străzile din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, după ce forțele rusești au intrat în oraș.

Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că a vizat doar infrastructura militară, precizând într-o declarație: “Forțele armate ale Federației Ruse nu lovesc orașe și localități, iau toate măsurile pentru a salva viețile civililor”.

“Au mințit când au spus că nu vor viza populația civilă. Încă din primele ore ale invaziei, trupele rusești au lovit infrastructura civilă”, a replicat președintele ucrainean.

“Ei luptă împotriva a tot și a tuturor. Atacă grădinițe, clădiri rezidențiale și chiar ambulanțe. Ei folosesc artileria și rachetele împotriva unor întregi blocuri rezidențiale unde nu a existat niciodată nicio infrastructură militară.

Multe orașe și localități ucrainene supraviețuiesc în condiții comparabile cu cele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a conchis Zelenski în discursul său.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *