Președinta Comisiei Europene a anunțat o decizie în premieră:

UE va furniza armament Ucrainei. Conform BBC, această decizie nu a mai fost luată niciodată în istoria Uniunii Europene. Totodată, au fost anunțate și alte măsuri drastice împotriva Rusiei.

Ce declarații de ultim moment a făcut Ursula Von Der Leyen

Ursula Von Der Leyen a anunțat că toate deciziile luate astăzi reprezintă un important punct de cotitură, decizia de a furniza arme Ucrainei fiind o premieră.

„Pentru prima dată, UE va finanța achiziția și livrarea de arme și echipamente către o țară atacată”, a spus ea.

Președinte Comisiei Europene a anunțat, totodată, o serie de noi sancțiuni care vizează Rusia și Belarus. S-a decis că spațiul aerian european să fie interzis complet avioanelor rusești și celor controlate de Rusia. Nici avioanele private ale oligarhilor ruși nu vor mai putea aterizat ăn spațiul aerian european.

Comisia va propune statelor membre să folosească linia de finanţare de urgenţă a UE pentru a furniza forţelor ucrainene „arme letale, carburant, echipamente de protecţie şi articole medicale”, punând astfel capăt „tabuului potrivit căruia Uniunea Europeană nu furnizează arme beligeranţilor”, a spus și şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Mai multe bănci rusești vor fi excluse din sistemul de plăți SWIFT. Decizia a fost luată de liderii UE și SUA.

Acest lucru va împiedica băncile să facă operațiuni în străinătate și vor bloca exporturile și importurile rusești, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze.

Acest lucru va împiedica băncile să facă operațiuni în străinătate și vor bloca exporturile și importurile rusești, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, SUA și UE, alături de Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Canada, vor impune restricții „care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și folosească rezervele internaționale pentru a diminua impactul sancțiunilor”, se arată într-o declarație comună.

De asemenea, vor fi luate lua măsuri pentru a limita „pașapoartele de aur”, care ar permite „rușilor bogați conectați la guvernul rus” să devină cetățeni ai țărilor semnatare și să aibă astfel acces la sistemele financiare.

Țările semnatare au anunțat și înființarea unui „grup operativ transatlantic” care să se asigure că sancțiunile rămân eficiente. Acest grup va identifica și îngheța activele persoanelor și companiilor sancționate.

Măsurile vor fi puse în aplicare în zilele următoare.

Țările semnatare „condamnă războiul lui Putin și atacurile asupra națiunii suverane și a poporului Ucrainei”.

„Suntem alături de guvernul ucrainean și de poporul ucrainean în eforturile lor eroice de a rezista invaziei Rusiei. Războiul Rusiei reprezintă un atac asupra regulilor și normelor internaționale fundamentale care au prevalat de la cel de-al Doilea Război Mondial, pe care ne angajăm să le apărăm. Vom cere socoteală Rusiei și ne vom asigura că acest război este un eșec strategic pentru Putin, se mai arată în declarația comună.

Mai multe țări europene au anunțat deja sprijin individual pentru Ucraina. Până în momentul de față peste 400.000 de ucrainieni au părăsit țara și s-au reugiat în România, Polonia, Ungaria și alte țări.

Aceștia au fost primiți cu brațele deschise și autoritățile din toate țările fac eforturi să le asigure cele mai bune condiții și să îi îndrume.

Sunt foarte multe mame cu copii, având în vedere că legea marțială pe care președintele ucrainean Volodimir Zelinski a impus-o în Ucraina îi împiedică pe bărbați să părăsească teritoriul ucrainean.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *