O lume întreagă se întreabă acum, după decizia recentă a președintelui Rusiei privind instituirea stării de alertă nucleară ”ridicată”, dacă Vladimir Putin va apăsa, într-adevăr ”butonul”.

Permiteți-mi să încep cu o recunoaștere a unui fapt – spune corespondentul BBC News la Moscova, Steve Rosenberg.

”De atâtea ori, m-am gândit: Putin n-ar face niciodată asta. Apoi a făcut-o.

Nu va anexa niciodată Crimeea, nu? A făcut-o.

Nu ar începe niciodată un război în Donbas”. A făcut-o.

Nu va lansa niciodată o invazie masivă a Ucrainei. A făcut-o.

Am ajuns la concluzia că expresia ”nu o s-o facă niciodată” nu i se aplică lui Vladimir Putin.
Iar asta ridică o întrebare inconfortabilă: „Nu va apăsa niciodată butonul nuclear. Nu-i așa?” – spune jurnalistul britanic.

Din păcate, aceasta nu este o întrebare teoretică. Președintele Rusiei tocmai a pus forțele nucleare ale țării sale în alertă „specială” , nemulțumit de „declarațiile agresive” ale liderilor NATO privind Ucraina.

”Ascultați cu atenție ceea ce a spus președintele Putin. Joia trecută, când și-a anunțat la televizor „operațiunea sa militară specială” (în realitate, o invazie pe scară largă a Ucrainei), a dat un avertisment înfiorător:

VEZI ȘI 👉  Vladimir Putin ar fi în comă după o operaţie nereuşită. Speculaţiile presei ucrainene

„Pentru oricine s-ar gândi să intervină din exterior – dacă o faci, te vei confrunta cu consecințe mai mari decât orice te-ai confruntat până acum în istorie.”

„Cuvintele lui Putin sună ca o amenințare directă de război nuclear. În acea declarație televizată, Putin nu s-a comportat ca stăpânul Kremlinului, ci ca stăpânul planetei; în același mod în care proprietarul unei mașini își învârte breloul de chei în jurul degetului, Putin învârte butonul nuclear. Buton. El a și spus de multe ori: dacă

nu există Rusia, de ce avem nevoie de planetă? Nimeni nu a acordat nicio atenție. Dar aceasta este o amenințare că, dacă Rusia nu este tratată așa cum vrea el, atunci totul va fi distrus.” – este de părere laureatul Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov, redactor-șef al ziarului Novaya Gazeta.

Savelife
now
HELP The UA Army! Protect The Ukrainian Nation, Donating

607
×
Choco Lite
now
Dai jos 12,5 kg în 3 zile? Află ce beau mamele românce

208
×
Într-un documentar din 2018, președintele Putin a spus că ”… dacă cineva decide să anihileze Rusia, avem dreptul legal de a răspunde. Da, va fi o catastrofă pentru umanitate și pentru lume. Dar eu sunt cetățean al Rusiei și șeful acestui stat. De ce avem nevoie de o lume fără Rusia în ea?”

VEZI ȘI 👉  Calendar Ortodox 15 martie 2023: Ce sărbătoare este miercuri? Rugăciunea grabnic ajutătoare la toată boala și neputința

Înapoi rapid până în 2022. Putin a lansat un război pe scară largă împotriva Ucrainei, dar forțele armate ucrainene opun o rezistență fermă; Națiunile occidentale s-au unit – spre surprinderea Kremlinului – pentru a impune

sancțiuni economice și financiare potențial paralizante împotriva Moscovei. Însăși existența sistemului Putin poate fi pusă la îndoială.

„Putin este într-o situație dificilă. Nu mai are multe opțiuni, odată ce Occidentul îngheață activele Băncii Centrale Ruse și sistemul financiar al Rusiei va face implozie, efectiv. Asta va face sistemul nefuncționabil.

O opțiune pentru el este să taie aprovizionarea cu gaz către Europa, în speranța că asta îi va face pe europeni să coboare. O altă opțiune este să explodeze o armă nucleară undeva deasupra Mării Nordului, între Marea Britanie și Danemarca, și să vedem ce se întâmplă” – crede analistul de apărare din Moscova, Pavel Felgenhauer.

VEZI ȘI 👉  Vladimir Putin, spre România?! Profeția părintelui Argatu: „Jumătate din București va fi sub dărâmături”

Dacă Vladimir Putin a ales o opțiune nucleară, ar încerca cineva din cercul său apropiat să-l descurajeze? Sau să-l oprească?

„Elitele politice ale Rusiei nu sunt niciodată alături de oameni. Ei iau întotdeauna partea domnitorului”, spune laureatul Nobel Dmitri Muratov.

Și, în Rusia lui Vladimir Putin, conducătorul este atotputernic. Este o țară cu puține echilibre; Kremlinul este cel care dă lovitura.

„Nimeni nu este pregătit să-l înfrunte pe Putin. Suntem într-un loc periculos” – spune și Pavel Felgenhauer.

”Războiul din Ucraina este războiul lui Vladimir Putin. Dacă liderul de la Kremlin își atinge obiectivele militare, viitorul Ucrainei ca națiune suverană va fi pus la îndoială.

Dacă este perceput că eșuează și suferă pierderi grele, teama este că ar putea determina Kremlinul să adopte măsuri și mai disperate. Mai ales dacă nu se mai aplică ”nu o să-o facă niciodată” – concluzionează jurnalistul BBC News.

SCRIE STIRILE PROTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *