Acord între România și Ucraina. Se dau arme și echipamente militare în cadrul unei înțelegeri între cele două state privind cooperarea tehnico-militară.

Acest acord-cadru fusese semnat la 5 septembrie 2020 la Bucureşti. El trebuia , însă, să aibă aprobarea guvernului ucrainean pentru a intra în vigoare.

România ar putea înzestra Ucraina cu arme și echipamente militare. Guvernul ucrainean a aprobat, în acest sens, miercuri, un acord cu România privind cooperarea tehnico-militară. Acesta conferă cadru legal pentru achiziţionarea de arme şi echipamente militare în cadrul unor proiecte comune, relatează Reuters şi agenţia de presă ucraineană Ukrinform.

Kievul şi aliaţii săi din NATO au exprimat o îngrijorare tot mai mare cu privire la recentele mişcări de trupe ruseşti în apropierea graniţelor Ucrainei. În paralel, Rusia acuză Ucraina şi Alianţa Nord-Atlantică de amplificarea tensiunilor.

VEZI ȘI 👉  Ce venituri se majorează pentru români în 2023. Cu cât cresc salariile, pensiile, alocaţiile şi ajutoarele sociale

Ce prevede acordul cu Ucraina
Intrarea în vigoare a acordului va asigura crearea cadrului normativ şi legal necesar în sfera tehnico-militară între cele două ţări. Totodată, va permite cooperarea tehnico-militară în mai multe domenii cheie, se arată în nota explicativă aflată în cuprinsul documentului.

Domeniile vizate sunt achiziţionarea de arme, muniţii şi echipamente militare în cadrul unor proiecte comune şi producţia de arme şi echipamente militare la cererea uneia dintre părţi, furnizarea de armament, muniţie şi echipament militar şi alte servicii în sfera tehnico-militară şi vânzarea de licenţe pentru producţia de arme, muniţii şi echipamente militare.

Acordul prevede posibilitatea creării unei comisii mixte ucraineano-române de cooperare tehnico-militară, notează Ukrinform, citând un comunicat al guvernului de la Kiev.
Se consolidează profilul României de stat promotor al stabilităţii regionale
Acordul consolidează profilul României de stat promotor al stabilităţii regionale în contextul mai amplu al situaţiei de securitate din regiune.

VEZI ȘI 👉  De ce sa mancam chimicalele lor – Putem sa facem singuri aceasta reteta exact asa cum faceau bunicii nostri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *