Crăciunul și Anul Nou vin să ne pună în gardă în legătură cu revigorarea pandemiei.

Medicul infecționist Carmen Dorobăț susține că avertizările specialiștilor nu conțin mesaje „alarmiste” și că prevenția trebuie să vizeze inclusiv zonele non-pandemice.

Proaspăt propus ministru al sănătății, Alexandru Rafila a afirmat realist că este sceptic în privința faptului că România ar putea evita valul 5 pandemic. De fapt, situația este generalizată, pentru că, peste tot în lume,

sărbătorile Crăciunului și Anului Nou reprezintă un prilej de bucurie, ceea ce în condiții pandemice se traduce și prin „relaxare” a măsurilor de protecție.

„Trebuie să fim pregătiți ca, la două săptămâni după Revelion, să facem față acestui nou val”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, medicul infecţionist Carmen Dorobăț.

În opinia lui Alexandru Rafila, citat de FANATIK, singura șansă a României este evitarea unui număr mare de victime. Din păcate, așa cum arătat și fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a

Sănătății, inclusiv incidența deosebită a valului 4 a fost cauzată de nerespectarea unor cerințe minime și a prezenței scăzute a cetățenilor, la medic. De data aceasta, însă, avertismentele sunt clare și… previzibile.

„Dacă gândim strict din punct de vedere medical, este clar că, după sărbătorile de iarnă, datorită socializării inerente din perioada care urmează, cu mobilitatea populațională pe care o cunoaștem, venind din vestul Europei – unde acum a reapărut o incidență destul de crescută, cu zone de lockdown total – este clar că ne așteaptă vremuri grele”, a subliniat și medicul Carmen Dorobăț.

Medicul infecționist Carmen Dorobăț: „Românii care se întorc în țară și cei care pleacă în străinătate de sărbători pot deveni factori de risc!”
De altfel, problema acestei mobilități a populației în situații de acest tip este valabilă pe toate planurile. Potrivit medicului infecționist Carmen Dorobăț, „dincolo de românii care vor reveni acasă, ne așteptăm ca și din categoria cetățenilor care vor

călători către alte zone, unde incidența este mare, să apară posibile noi infectări. Așadar, estimativ vorbind, este foarte probabi ca la o distanță de două săptămâni după Anul Nou să apară debutul valului 5 pandemic”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *