O decizie a Curtii Constitutionale din Romania prevede ca anumite categorii de contribuabili vor putea iesi la pensie chiar si cu 15 ani mai devreme.

Astfel, potrivit legii, vor putea iesi mai devreme la pensie toti asiguratii, indiferent de cand au capatat handicapul.

Pana acum, de aceasta reducere a varstei de pensionare beneficiau doar persoanele care capatau handicapul inainte de a intra in sistemul asigurarilor de stat.

Varsta de pensionare va fi redusa astfel:

– cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap mediu, daca au realizat stagiul complet de cotizare;

– cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap accentuat, daca au realizat cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;

VEZI ȘI 👉  A murit Valeria Seciu, una dintre marile actrițe de teatru și film ale generației sale. Ea a înfiinţat una dintre primele trupe independente din România, Teatrul Levant

– cu 15 ani pentru asiguratii cu handicap grav, daca au realizat cel putin o treime din stagiul de cotizare, potrivit avocatnet.ro.

In prezent varsta legala de pensionare este de 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati.

Românii vor beneficia de o nouă pensie! Cine va avea dreptul la aceasta

Un nou proiect de lege inițiat de către Partidului Social Democrat va putea aduce unei anumite categorii de români o nouă pensie. Proiectul a fost elaborat pe fondul crizei de coronavirus și are ca scop susținerea persoanelor a căror părinți au fost doborâți de virusul chinezesc care a afectat o lume întreagă.

Mai exact, în data de 08.04.2020, Senatul a acceptat propunerea legislativă de față, iar astfel, copii a căror părinți mor din cauza infecției cu coronavirus vor beneficia de o pensie de urmaș.

VEZI ȘI 👉  O Femeie În Vîrstă Se Duce La Preotul Din Sat Să Se Spovedească

Proiectul a trecut de senat în urma celor 130 de voturi îmregistrate.

Potrivit propunerii legislative, pensia de urmaș va fi egală cu 75% din cuantumul salarial al cadrului medical la data decesului.

„Urmaşii cadrelor medicale decedate ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical a avut-o la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare.

În situația în care nu este identificat un urmaș iar persoana decedată se dovedește că era singurul susținător al părinților, atunci ei vor avea dreptul să încaseze jumătate din pensia de urmaș menționată anterior, adică la 37.5%.

VEZI ȘI 👉  Un alt mare actor al României a părăsit scena. Veste tristă pentru fanii lui Florin Zamfirescu

În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior.

Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister”, se menţionează în propunerea legislativă adoptată miercuri de Senat.

Navigare în articole

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *