Olena Zelenski a refuzat să dea interviuri în plin război, dar a postat marţi o lungă scrisoare pe pagina de Facebook. „Recent, un număr covârșitor de instituții media din întreaga lume au solicitat interviuri. Această scrisoare servește drept răspuns la aceste solicitări și este mărturia mea din Ucraina.

Războiul care a început cu puțin peste o săptămână în urmă părea ceva ireal. Țara noastră era pașnică; orașele și satele noastre erau pline de viață. Pe 24 februarie, ne-am trezit cu toții la anunțul unei invazii rusești. Tancurile au trecut granița cu Ucraina, avioanele au intrat în spațiul nostru aerian, lansatoarele de rachete ne-au înconjurat orașele.

Poate cel mai terifiant și mai devastator lucru din această invazie sunt copiii deveniţi victime. Alice, în vârstă de opt ani, care a murit pe străzile din Okhtyrka în timp ce bunicul ei încerca să o protejeze. Sau Polina din Kiev, care a murit în bombardament împreună cu părinții ei. Arseni, în vârstă de 14 ani, a fost lovit în cap și nu a putut fi salvat pentru că ambulanța nu a putut ajunge la el la timp din cauza incendiilor intense.

Femeile și copiii noștri trăiesc acum în adăposturi anti-bombă și subsoluri. Cel mai probabil ați văzut cu toții aceste imagini din stațiile de metrou Kiev și Harkiv, unde oamenii zac pe podea cu copiii și animalele lor de companie, prinși dedesubt. Acestea sunt doar consecințele războiului pentru unii, pentru ucraineni este acum o realitate îngrozitoare. În unele orașe, familiile nu pot ieși din adăposturile anti-bombe mai multe zile la rând din cauza bombardamentelor.

VEZI ȘI 👉  Veste foarte bună pentru toate femeile! Vor primi MINIMUM 630 de lei de la stat!

Primii  nou-născuţi ai războiului au văzut tavanul de beton al subsolului, prima lor suflare a fost aerul acru al subteranului și au fost întâmpinați de o comunitate  terorizată. În acest moment, există câteva zeci de copii care nu au cunoscut pacea în viața lor.

Acest război este purtat împotriva populației civile și nu doar prin bombardamente. Unii oameni au nevoie de terapie intensivă și tratament continuu, pe care nu le pot primi acum. Cât de ușor este să injectezi insulină în subsol? Sau să obţii medicamente pentru astm sub rafalele de mitralieră? Ca să nu mai vorbim de miile de pacienți cu cancer al căror acces esențial la chimioterapie și radioterapie a fost acum amânat la nesfârșit.

Comunitățile locale de pe rețelele sociale sunt pline de disperare. Mulți oameni, inclusiv vârstnici, grav bolnavi și cei cu dizabilități, au fost rupţi de familiile lor și nu au acum niciun sprijin. Războiul împotriva acestor oameni nevinovați este o crimă dublă.

Drumurile noastre sunt inundate de refugiați. Privește în ochii acestor femei și copii obosiți care poartă cu ei durerea de a lăsa în urmă pe cei dragi și viața așa cum o cunoșteau. Bărbații care i-au adus la granițe vărsând lacrimi pentru familia destrămată, dar s-au întors curajoşi să lupte pentru libertatea noastră. La urma urmei, în ciuda acestor grozăvii, ucrainenii nu renunță.

VEZI ȘI 👉  Dieta unui japonez, laureat al Premiului Nobel, care face furori în lume. Are multiple beneficii pentru organism

Agresorul, Putin, a crezut că va declanșa blitzkrieg asupra Ucrainei. Dar a subestimat țara noastră, poporul nostru și patriotismul lor. Ucrainenii, indiferent de opiniile politice, limba maternă, credințele și naționalitățile, stau într-o unitate fără egal.

În timp ce propagandiștii de la Kremlin s-au lăudat că ucrainenii îi vor primi cu flori ca salvatori, ei au fost primiţi cu cocktail-uri Molotov.

Le mulțumesc cetățenilor din orașele atacate, care s-au coordonat pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie. Cei care continuă să lucreze – în farmacii, magazine, transport public și servicii sociale – arătând că în Ucraina viața învinge.

Mulțumesc celor care au oferit ajutor umanitar cetățenilor noștri și vă mulțumesc pentru sprijinul dumneavoastră continuu. Și vecinilor noștri care și-au deschis cu generozitate granițele pentru a oferi adăpost femeilor și copiilor noștri, le mulțumim că i-aţi dus în siguranță atunci când agresorul ne-a adus în imposibilitatea de a face noi acest lucru.

Tuturor oamenilor din întreaga lume care se unesc pentru a sprijini Ucraina.  Vă vedem! SApreciem sprijinul dumneavoastră. Ucraina vrea pace. Dar Ucraina își va apăra granițele.

VEZI ȘI 👉  Calendar ortodox 30 noiembrie. Sf Andrei. Ce nu ai voie să faci în această zi! E mare ghinion

În orașele în care bombardamentele persistă, unde oamenii se află sub moloz, incapabili să iasă din subsoluri zile întregi, avem nevoie de coridoare sigure pentru ajutor umanitar și evacuarea civililor în siguranță. Avem nevoie de cei de la putere să ne închidă cerul!

Închideți cerul și vom gestiona singuri războiul de pe teren. Fac un apel la dumneavoastră, dragi mass-media: continuați să arătați ce se întâmplă aici și continuați să arătați adevărul. În războiul informațional purtat de Federația Rusă, fiecare probă este crucială.

Și cu această scrisoare depun mărturie și spun lumii: războiul din Ucraina nu este un război „pe undeva afară”. Acesta este un război în Europa, aproape de granițele UE. Ucraina oprește forța care mâine ar putea intra agresiv în orașele voastre sub pretextul salvării civililor.

Săptămâna trecută, mie și oamenilor mei, asta mi s-ar fi părut o exagerare, dar este realitatea în care trăim astăzi. Și nu știm cât va dura. Dacă nu-l oprim pe Putin, care amenință că va începe un război nuclear, nu va exista niciun loc sigur în lume pentru niciunul dintre noi.

O să câştigăm datorită unității noastre. Unitate față de iubirea pentru Ucraina. Glorie Ucrainei!”, a scris Olena Zelenski pe Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *