Volodimir Zelenski a spus că îşi doreşte un acord cu România pentru protejarea limbii române în Ucraina, potrivit lui Eugen Tomac, eurodeputat român, născut în ţara vecină. Este pentru prima când Ucraina vine cu o asemenea abordare vizavi de limba română vorbită pe teritoriul său.

Preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, doreşte să încheie un acord cu România pentru a proteja limba română în Ucraina. Declaraţia sa a fost făcută în cadrul unui interviu cu jurnalişti independeţi din Rusia, mai exact portalului anti-Putin Meduza, televiziunii Dojd şi ziarului Kommersant.

„Zelenski vrea un nou acord cu România. Zelenski a declarat în interviul oferit, ieri (duminică – n.r.), presei ruse, că îşi doreşte să semneze un acord cu România pentru protejarea limbii române în statul vecin, în semn de respect faţă de minoritatea română

Zelenski doreşte încheierea unui acord pentru protejarea limbii române în Ucraina

Este pentru prima dată când Ucraina vine cu o asemenea abordare, în condiţiile în care românii constituie a doua minoritate naţională, iar această temă a fost cel mai tensionat subiect din agenda bilaterală’, scrie pe Facebook Eugen Tomac.

„Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a cerut mass-media ruse să nu publice interviul, în caz contrar riscând pedepse de până la 15 ani de închisoare’, mai arată Tomac, politician român care s-a născut în localitatea Babele din Ucraina.

Ce a declarat Zelenski vizavi de protejarea limbii române în Ucraina

Este pentru prima dată când Ucraina vine cu o asemenea abordare

„Din respect pentru limbile popoarelor vecine, mă interesează un asemenea acord, vreau să-l semnez cu toate ţările vecine. Mă interesează Rusia, Ungaria, Polonia, România şi aşa mai departe.

Avem foarte multe probleme de ordin istoric, avem multe minorităţi, naţionalităţi şi acest acord va fi suficient pentru respectarea acestor limbi în interiorul ţării noastre’ a notat Zelenski, potrivit adevarul.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *