avut loc o nouă rundă de negocieri între Ucraina şi Rusia. De această dată, reprezentanții celor două țări s-au întâlnit la Istanbul, Turcia.

Marți, 29 martie, după încheierea negocierilor, Rusia a anunțat că reduce semnificativ acțiunile soldaților ruși în direcția Kiev și Cernihiv.

Negocierile din Turcia s-au încheiat după aproximativ patru ore de discuții. David Arakhamia, oficial ucrainean, a spus rezultatele intermediare ale negocierilor la un briefing.

„ Prima noastră victorie este transferul negocierilor din Belarus în Turcia. Vedem Turcia ca fiind una

dintre garanțiile de securitate pentru Ucraina. Marea Britanie, China, SUA, Turcia, Franța, Canada, Italia, Polonia și Israel pot să ofere garanții de securitate pentru Ucraina în urma negocierilor.

VEZI ȘI 👉  Ce nu l-a lăsat Anamaria Prodan pe Reghe să facă, timp de 16 ani: "Nu poți să te joci cu banii oamenilor"

Ei vor acționa ca parte a unui tratat internațional. Ei vor putea închide cerul la cererea Ucrainei.

Sistemul existent de garanții de securitate nu funcționează, asta vedem la Mariupol și Harkov.

Am convenit că toate țările garante de securitate nu numai că ar trebui să nu împiedice aderarea noastră la UE, ci să ajute în acest proces ”, a spus oficialul ucrainean.

Mihailo Podoliak, consilier al șefului cancelariei prezidențiale ucrainene, a precizat că un alt subiect discutat a fost ”
escaladarea războiului”, inclusiv ”încălcarea regulilor războiului”, fără a oferi mai multe detalii.

”În acest moment se desfăşoară consultări intensive asupra unor chestiuni importante, dintre care cel

mai important este acordul privind garanţiile internaţionale de securitate pentru Ucraina, deoarece cu acest acord vom putea pune capăt războiului, după cum are nevoie Ucraina.

VEZI ȘI 👉  Unul mai jerpelit intra intr-o banca

A doua chestiune este o încetare a focului pentru a rezolva toate problemele umanitare care s-au acumulat”, a declarat consilierul politic al lui Zelenski, Mihailo Podoliak, pentru televiziunea naţională.

Mai mult, Kremlinul a anunțat că Roman Abramovici este mediator în negocierile ruso-ucrainene, și a respins acuzaţiile potrivit cărora acesta ar fi fost otrăvit, relatează AFP.

”Abramovici joacă un rol în vederea stabilirii unor contacte între părţile rusă şi ucraineană”, declară într-o conferină de presă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”El este prezent la Istanbul”, însă nu este un membru oficial al delegaţiei ruse, subliniază Peskov.

Dmitri Peskov respinge dezvăluiri ale cotidianului american The Wall Street Journal (WSJ) şi unor surse americane, potrivit cărora Roma Abramovici şi doi negociatori ucraineni au pezentat simptome care sugerează o posibilă otrăvire, în urma unei precedente runde de negocieri.

VEZI ȘI 👉  ”Am ajuns de la 90 de kilograme la 60 de kilograme’

”Asta face parte din războiul informaţiei” împotriva Rusiei, dă el asigurări. ”Aceste informaţii nu corespund, bineînţels, realităţii”, subliniază Peskov.

Totodată, Rusia va renunţa la obiectivul său de „ denazificare ” a Ucrainei şi este dispusă să permită acestei ţări să adere la Uniunea Europeană dacă Kievul nu se aliniază militar, a informat marţi publicaţia britanică Financial Times (FT), referitor la termenii de negociere a unui armistiţiu între cele două ţări, transmite EFE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *