Președintele Volodimir Zelenski a precizat că sunt semnale pozitive cu privire la oprirea războiului din Ucraina, însă nu va lăsa garda jos pentru moment.

Liderul ucrainean a mai afirmat că la ultima rundă de negocieri care s-a desfășurat marți în Turcia s-au făcut pași importanți în direcția unui acord de pace.

Cu toate acestea, Zelenski a precizat că forțele armate ruse au încă un avantaj teritorial semnificativ pe teritoriul țării sale.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că semnalele de la negocierile ruso-ucrainene de marţi din Turcia sunt „pozitive”, însă Ucraina nu „intenţionează să-şi relaxeze” eforturile militare.

În urma discuţiilor, oficialii ucraineni au detaliat propunerile avansate pentru un acord cu Rusia.

Printre acestea se numără un acord internațional pentru a garanta securitatea prin activarea unui mecanism similar

articolului 5 din tratatul NATO, neutralitatea și statutul non-nuclear, posibila integrare în UE și fără baze străine pe teritoriul său.

Zelenski, despre oprirea războiului din Ucraina

Chiar dacă este încrezător că războiul este aproape de sfârșit, Volodimir Zelenski a avertizat că armata Rusiei are încă un potenţial semnificativ de a continua atacurile în Ucraina.

„Putem spune că semnalele pe care le auzim în cadrul negocierilor sunt pozitive, dar nu reduc la tăcere exploziile sau

obuzele ruseşti. Armata rusă are încă un potenţial semnificativ de a continua atacurile împotriva statului nostru.

Desigur, nu vedem niciun motiv să avem încredere în cuvintele vreunui reprezentant al statului sau al altui guvern care

continuă să lupte pentru distrugerea noastră. Ucrainenii nu sunt oameni naivi. Ucrainenii au aflat deja în aceste 34 de

zile de invazie și în ultimii opt ani de război în Donbas, că nu poţi avea încredere decât într-un rezultat anume”, a afirmat preşedintele ucrainean.

Liderul ucrainean este de părere că ridicarea sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei poate fi luată în considerare doar odată ce războiul s-a încheiat.

„Nu este de aşteptat ca negocierile să conducă la ridicarea sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse. Această chestiune poate fi luată în considerare doar odată ce războiul s-a terminat şi am recuperat ceea ce este al nostru”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Ce s-ar fi convenit la ultimele negocieri

În urma negocierilor de la Istanbul, care au avut loc marți, 29 martie, Ucraina a detaliat propunerile sale pentru un

acord cu Rusia. Oficialii de la Kiev vor un acord internațional pentru a garanta securitatea prin activarea unui mecanism similar articolului 5 din tratatul NATO, neutralitatea și statutul non-nuclear, posibila integrare în UE și fără baze străine pe teritoriul său.

Principala cerere a Ucrainei este un acord internaţional pentru a-i garanta securitatea. E vorba despre un document semnat de mai multe state, printre care SUA, China, Franța, Marea Britanie – toate membre ale Consiliului de Securitate al ONU -, precum și alte state membre ale Alianței, respectiv Germania, Canada, Italia, Polonia și Turcia. Un alt garant ar fi Israel.

În cazul în care „garanțiile de securitate funcționează”, Ucraina ar accepta „neutralitatea și statutul non-nuclear” al ţării, mai exact două dintre condițiile puse în permanenţă de Rusia. Acest lucru ar însemna abandonarea de către Ucraina a aspirațiilor sale de aderare la NATO pe care a înscris-o în Constituție.

De asemenea, un alt negociator ucrainean, Olexandre Tchaly, a spus că Ucraina nu va amplasa pe teritoriul să nicio bază militară străină. În altă ordine de idei, doar așa consideră Volodimir Zelenski că ar putea avea loc oprirea războiului din Ucraina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *