Calendar ortodox 10 aprilie 2022. Mai sunt doar două săptămâni până la sărbătoarea Învierii Domnului pentru credincioșii ortodocși. Duminică, 10 aprilie 2022, catolicii sărbătoresc deja Floriile, în timp ce în bisericile ortodoxe preoții fac Predica la Duminica Sfintei Maria Egipteanca.

Calendarul ortodox al zilei de duminică, 10 aprilie 2022

Au mai rămas două săptămâni din Postul Mare, cel mai lung și mai aspru post din anul bisericesc. Duminică, 10 aprilie se încheie o nouă săptămână în care credincioșii ortodocși au ținut post și s-au rugat, pregătindu-se pentru sărbătoarea Învierii Domnului. În această zi, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim și Pompie și pe cei 36 de sfinți împreună cu aceștia. Se face dezlegare la ulei și vin.

VEZI ȘI 👉  Dana Roba a depășit pericolul major! Tânăra make-up artist este conștientă

Conform Tradiției, acești patruzeci de mucenici din Africa au trecut la Domnul, în timpul domniei împăratului Deciu, pentru că au refuzat să lepede credința în Hristos aducând jertfe idolilor. Guvernatorul provinciei, Fortunian, a poruncit ca 36 dintre ei, să fie omorâți prin tăierea capului.

Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim și Pompie au fost legați cu lanțuri și aruncați după gratii. Acolo li s-a arătat un înger al Domnului, care i-a eliberat din lanturi și i-a hrănit. Văzând acestea, guvernatorul a devenit și mai înverșunat, i-a supus la chinuri grele, după care i-a decapitat.

Tropar

Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lor mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Alți sfinți pomeniți duminică, 10 aprilie 2022. Tot în această zi, facem pomenirea: Sfintei proorocite Olda, Sfinții mucenici Iacov preotul și Aza diaconul, Sfântul noul mucenic Dima și Sfântul Grigorie, Patriarhul Constantinopolului.

VEZI ȘI 👉  Franța trimite 500 de militari în România. NATO a decis să-și consolideze prezența

Duminica Floriilor pentru credincioșii catolici

Duminica Floriilor pentru credincioșii catolici se sărbătorește pe 10 aprilie 2022 și deschide poarta de intrare în Săptămâna Sfântă. Anul acesta, pe străzile Capitalei va avea loc tradiționala Procesiune de Florii, organizată de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București.

Procesiunea va începe la ora 15.00, din Piața „Fer. Vladimir Ghika” de lângă Biserica Franceză (Sacré Coeur – Preasfânta Inimă a lui Isus), cu celebrarea de sfințire a tradiționalelor ramuri, și se va încheia la Catedrala Sf. Iosif, având următorul traseu: Piața „Fer. Vladimir Ghika”, Str. Cpt. Demetriade, B-dul Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Str. G-ral Berthelot, Catedrala Sf. Iosif.

VEZI ȘI 👉  Trei Nebuni Făceau Gălăgie Într-Un Avion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *