Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a estimat că, deși „legătura cu vaccinarea nu este dovedită, ea nu poate fi exclusă”.

Organizația spune că au fost raportate 62 de cazuri la nivel mondial, inclusiv 44 în Spațiul Economic European, din 9,2 milioane de doze administrate.

Raportul, întocmit pe 22 martie, nu include cele 31 de cazuri raportate miercuri de autoritățile germane.

Pentru a înțelege riscurile asociate administrării serului AstraZeneca, Le Point l-a intervievat pe profesorul de medicină vasculară Stéphane Zuily, de la CHU de Nancy, care coordonează procesul Co.vidose privind legăturile cu tromboza, scrie smartradio.ro.

Trombozele care au apărut la persoanele va.ccinate cu AstraZeneca sunt ceva obișnuit?

VEZI ȘI 👉  Burtica i-a crescut vizibil! Primele imagini cu Daniela Crudu insarcinata! Cine este, de fapt, tatal copilului

Stéphane Zuily: Confuzia cu cele mai frecvente două tipuri de tromboză venoasă, embolia pulmonară și flebita, cauzate de formarea cheagurilor de s.ânge în zona picioarelor, a provocat panică la început. În schimb, cazurile care au apărut în urma va.ccinării cu AstraZeneca sunt tromboze foarte neobișnuite, localizate în venele creierului și asociate cu o scădere a trombocitelor din s.ânge [cunoscute pentru rolul lor în coagulare]. Tind să afecteze pacienții tineri și nu apar în orele următoare va.ccinării, ci în zilele următoare.

Aceasta este ipoteza avansată de medicii germani. Chiar au dat un nume noii afecțiuni: „VIPIT” – un acronim care desemnează o tromboză autoimună indusă de v.accinare. Asocierea dintre o tromboză și scăderea trombocitelor din sânge este deja bine cunoscută în medicină, în cazul alergiei la heparină.

VEZI ȘI 👉  Andreea Mantea a apărut fără machiaj. Cum arată vedeta complet natural FOTO

Medicamentul, folosit tocmai pentru a trata tromboza, provoacă – rareori – o reacție imună anormală îndreptată împotriva trombocitelor din sânge. Ele formează apoi cheaguri prin agregare. Afecțiunea se numește TIH – „trombocitopenia indusă de heparină”. Similitudinea între tromboză și scăderea numărului de trombocite a atras atenția lui Andreas Greinacher, autorul principal al studiului și autoritate mondială pe această temă. El crede că reacția de tromboză atipică cauzată de v.accin se datorează și unei reacții alergice împotriva trombocitelor, care apare în venele creierului. A formulat ipoteza după ce a studiat 9 pacienți, 8 femei și un bărbat, toți cu vârsta sub 50 de ani.

EMA spune că riscul de tromboză atipică asociat vaccinului AstraZeneca este „posibil”, dar nu este dovedit. Unde ne plasează această nouă ipoteză?

VEZI ȘI 👉  S-a aflat! Cu ce s-a ocupat Anamaria Prodan în America

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *