Românii au început serios pregătirile pentru Paște, iar unul dintre cele mai importante momente este vopsitul ouălpor. Deși pare o practică simplă, trebuie să ținem cont de anumite aspecte și acum. Contează mult ziua în care colorăm ouăle, dar mulți credincioși nu știu de această tradiție și urmările respectării ei.

Ouăle se vopsesc doar în Joia Mare

Joia Mare, care se mai numește Joia Neagră sau Joia Patimilor, e o zi importantă, cea a Deniei Mari. În această zi se ține cont de multe tradiții și obiceiuri importante, pentru a ne asigura că suntem pregătițide marea sărbătoare. Ouăle roșii sunt nelipsite de la masa tradițională de Paște și chiar și aici trebuie să fim foarte atenți.

VEZI ȘI 👉  Cum a fost pedepsita de tanara de 17 ani din Vrancea, dupa ce a refuzat sa se marite cu barbatul ales dupa traditia tiganeasca

Deși unii români vopsesc ouăle chiar înainte de Paște, sâmbătă, se pare că cel mai bine este să le colorăm în Joia Mare. Tradiția spune că ouăle înroșite în această zi nu se strică tot anul și îi aduc sănătate și noroc celui care le consumă de Înviere. Cojile acestora sunt îngropate în grădină și le protejează pe animalele din curte.

Roșu este culoarea simbolică, ce reprezintă sângele vărsat de Mântuitor pentru noi. Totuși, unii optează și pentru alte nuanțe precum albastru, galben sau verde și tot felul de ornamente. Pentru un luciu special, se ung cu ulei.

Interzis în Joia Mare

Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care nu ai voie să dormi și trebuie să fi terminat curățenia în casă și în curte. Se spune că Joimărița, o femeie bătrână, taie degetele femeilor leneșe și îi face leneși tot anul pe bărbații care nu fac nimic în această zi.

VEZI ȘI 👉  Trei politisti discuta:– Am gasit o minge de golf sub pat. Nevasta-mea ma inseala cu un jucator de golf.- zice primul.Al doilea:– A mea ma inseala cu un fotbalist.

Pentru că joia a fost Sărutul lui Iuda, e bine ca oamenii care se întâlnesc să nu se sărute, pentru că reprezintă mai mult o trădare decât un semn de prietenie. De altfel, nu este bine să ne atingem, ci trebuie să ne rezumăm doar la a ne strânge mâna.

În Joia Mare nu se spală haine pentru că, după cum spune o vorbă din bătrâni, li se vor duce morţilor lături din spălături în loc de pomană. Nu se fac parastase și nici nu se trag clopotele, ci doar toaca, indiferent dacă a decedat cineva sau nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *