O boală mai veche a început să afecteze pe scară largă tot mai mulți pacienți, în ultima săptămână. Aceștia se află sub atenta supraveghere a cadrelor medicale.

O creștere accentuată a cazurilor de pneumonie comunitară a avut loc, în ultima săptămână, la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeș” Timişoara. Zilnic, se prezintă la unitatea medicală, câte zece, doisprezece pacienți.

Medicii spun că din cauza lipsei purtării măștii sunt atât de multe cazuri de pneumonie

Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara transmit că au în momentul de față peste 40 de persoane depistate cu pneumonie comunitară. De asemenea, se subliniază, într-un comunicat de presă, că răspândirea afecțiunii este foarte ridicată, mai ales în cazul celor imunocompromiși.

Cadrele medicale punctează și lipsa purtării măștii ca o cauză a cazurilor multe de pneumonie comunitară. Din fericire, în majoritatea situațiilor, se poate vorbi despre forme ușoare.

VEZI ȘI 👉  Generația noastră: Binecuvântată și înțeleaptă

”Timp de aproape 2 ani, datorită protecţiei oferite de purtarea măştilor, aproape că nu am putut să vorbim de penumonii comunitare. Aşa cum îi spune şi numele, îmbolnăvirea se produce în comunitate. Transmiterea este foarte ridicată, şi asta îndeosebi în cazul persoanelor imunocompromise. Odată cu renunţarea la purtarea măştii, au început să apară, şi acum chiar să crească numărul celor care dezvoltă o asemenea pneumonie.

Din fericire, în majoritatea cazurilor vorbim de forme uşoare, care se pot trata ambulatoriu. Dacă, însă, pacientul are comorbidităţi, se impune internarea lui în spital pentru administrarea tratamentului. Şi în această grupa intră persoanele care au neoplazii, boli renale cronice, BPOC (Boală Pulmonară Cronică Obstructivă), bronşiectazii, în general, persoane cu imunitate compromisă şi care pot prezenţa risc vital”, a spus dr. Gabriel Geru, medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” Timişoara, scrie News.ro.

VEZI ȘI 👉  Ce a ajuns să facă Mircea Radu, după ce s-a lăsat de televiziune

Medicii recomandă purtarea în continuare a măștii

Același doctor Gabriel Geru recomandă ca oamenii să nu evite purtarea măștii sanitare, mai ales persoanele în vârstă, atunci când se află în spații aglomerate.

“Până acum vorbeam de o specificitate temporală a cazurilor, în sensul că majoritatea apăreau primăvara devreme şi toamna. Acum am constatat o creştere a numărului de persoane ce contractează penumonii chiar şi în această perioadă de primăvară târzie, când temperaturile sunt de peste 22-25 grade.

Practic, nu doar că am revenit la numărul de cazuri de dinainte de pandemie, dar putem vorbi  şi de o creştere a acestora, iar principalul factor este această imunitate scăzută a pacienţilor. Iar în cazul pacienţilor cu comorbidităţi, există chiar posibiltatea de apariţie a unor complicaţii care pot duce la insuficienţă respiratorie, chiar şoc septic, şi, de aceea, cei care prezintă un asemenea risc rămân internaţi  în spital.

Recomandarea mea ar fi ca bătrânii sau cei cu afecţiuni grave să continue să poarte mască atunci când sunt în colectivităţi mari. Trebuie să ne gândim că, totuşi, penumonia comunitară are o mortalitate de aproape 15 la sută în cazul pacienţilor care ajung să necesite spitalizare”, a mai adăugat dr. Gabriel Geru.

VEZI ȘI 👉  Moarte Fulgerătoare! Celebrul Artist A MURIT La Doar 33 De Ani! Familia Și Apropiații Sunt De Neconsolat:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *