Există însă câteva cazuri în care cartofii pot fi nesănătoşi și chiar mortali. Dacă i-ai păstrat prea mult, trebuie să îi arunci imediat. Uite de ce.

În anul 2013, o tânăra de 8 ani din Rusia, Maria Chelysheva, a devenit orfană din cauza unei lăzi de

cartofi pe care familia ei o păstra în pivniță și care a putrezit.

Tatăl său, profesor de drept, de 42 ani, a coborât să ia cartofi, însă nu s-a mai întors. Mama sa, de 38 ani, a avut aceeași soartă, la fel și fratele de 18 ani și bunica de 64 ani.

Din fericire, bunica sa chemase un vecin înainte de a merge în pivniță să vadă ce să s-a întâmplat.

VEZI ȘI 👉  Tragedie În Lumea Artistică: Florin Piersic, Devastat De Pierderea Celor Doi Prieteni

Consecințele fatale au fost cauzate de solanina, substanță care se găsește în cartofi și care îi face toxici în anumite situații.

Concentrația de solanină din cartofi crește atunci când putrezesc, ducând la emisii de gaze toxice care, în acest caz, au dus la moartea familiei Mariei.

Fetița ar fi putut să devină următoarea victimă în momentul în care a plecat să își caute familie însă, din fericire, gazul se disipase, ușa de la pivniță fiind lăsată deschisă.

De ce? Cartofii conțin solanina (un glicoalcaloid). Aceasta are o puternică acțiune toxică, chiar și în cantități mici. Adesea este utilizată în agricultură pentru proprietățile sale ca fungicid și pesticid.

VEZI ȘI 👉  Cea mai sănătoasă poziție de dormit. Ce spune despre tine și sănătatea ta felul în care stai în pat noaptea

Alături de ea, în tuberculii de cartofi încolțiți se întâlnește și chaconina, un alt glicoalcaloid.

Conținutul de solanină este direct proporțional cu culoarea verde a tuberculilor (culoare dată de clorofilă), ceea ce duce la deteriorarea lor. sursa: a77.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *