A venit sezonul socatei. Deja vedem pe tarabele din piață flori de soc. Încă din copilărie știm de la bunici că această băutură este considerată drept un leac miraculos, care vindecă până la 50 de boli. Iată motivele pentru care este bine să consumăm socată.

Sucul de soc are abilitatea de a curăța organismul de toxine și de a-l revigora. În plus, această băutură este recomandată persoanelor care suferă de anxietate și atacuri de panică, având proprietatea de a relaxa organismul. Aceasta are nenumărate efecte terapeutice, printre care detoxifiante, euforizante, emoliente, antiinflamatoare, antiinfecţioase, diuretice şi expectorante.

Având proprietăți antiseptice şi antivirale, socata are abilitatea de a combate afecțiuni respiratorii precum bronşite, răceli, viroze, alergii, dar și boli renale şi urinare.

VEZI ȘI 👉  Bancurile zilei

De asemenea, este de mare ajutor în cazul persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus. Socata ajută la eliminarea apei din organism, curățând tractul gastro- intestinal, detoxifiind organismul și luptând contra constipației, datorită efectelor depurative.

Ajută la depășirea blocajelor emoționale, datorită efectelor euforizante. Astfel, persoanele care suferă de atacuri de panică sau de anxietate vor observa îmbunătățiri ale stării de spirit după ce consumă socată.

Cum se prepară socata
Cel mai bun moment pentru pregătirea socatei este în perioada mai – iunie, pentru că este perioada de înflorire a socului. Băutura aceasta naturală se face cel mai bine din flori proaspete. Socata se poate face și iarna sau toamna din flori uscate de soc, ținute în prealabil într-un loc răcoros, în pungi de hârtie. Este posibil ca florile uscate de soc sa nu fie la fel de aromate însă se pot adăuga puțin mai multe flori, pentru un plus de savoare.

VEZI ȘI 👉  Ce studii are, de fapt, Andra Măruță! Îți vei schimba părerea despre vedeta

Rețetă de socată de pe vremea bunicii:

12-14 flori de soc mari cât palma, parfumate
4 lămâi,
10 litri de apă,
1 kg de zahăr,
10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă.
Florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, fără urme de grăsime. Adăugăm apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gust foarte amar, puteți pune doar pulpa de lămăie și fâșii din coaja galbenă. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar.

Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Nu închideți complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, eremtic și se depozitează la loc întunecos și rece.

VEZI ȘI 👉  Stere Halep, revoltat dupa ce Simona a fost suspendata pe 4 ani: „100 de ani sa ii dea…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO