Klaus Iohannis a promulgat legea. Cât vor fi, de acum înainte, amenzile pentru lipsa rovinietei
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care cuprinde modificări la privind rovinieta, mai exact aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.
Iată care sunt noutățile și cât de mult vor crește amenzile după promulgarea acestei legi.
Cresc amenzile pentru lipsa rovinietei
Actul normativ promulgat de către șeful statului prevede actualizarea cuantumului amenzilor contravenționale pentru lipsa rovinietei.
Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, legea promulgată mărește amenzile pentru lipsa rovinietei la fiecare categorie de autovehicule.
Iată care sunt principalele modificări și ce trebuie să știe șoferii care circulă pe drumurile publice din România!
Pentru autoturisme amenda este de minim 275 de lei şi de maximum 550 de lei (limite majorate față de 250 lei, respectiv 500 lei până acum).
În același timp, pentru vehicule de transport marfă cu MTMA (masa totală admisibilă tehnic – n.r.) mai mică sau egală cu 3,5 tone amenda este de minim 950 de lei şi de maximum 1.900 de lei (limite majorate față de 750 lei, respectiv 1.250 lei până acum).
Trebuie să știți că pentru vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone amenda este de minim 1.550 de lei şi de maximum 3.100 de lei (limite majorate față de 1.250 lei, respectiv 1.750 lei până acum).
Nu în ultimul rând, pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică de 12 tone amenda este de minim 2.750 de lei şi de maximum 5.500 de lei (limite majorate față de 1.750 lei, respectiv 2.250 lei până acum).
Legea intră în vigoare în 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
Peste 100 de camere de control pentru rovinietă
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este instituția care se ocupă de verificarea mașinilor, precum și pentru amendarea șoferilor care circulă fără a avea rovinietă.
CNAIR a instalat peste 100 de camere de control pentru rovinietă, pe drumurile naționale și pe autostrăzi.
Lega spune că în cazul în care un şofer circulă fără rovinietă, autorităţile îl pot sancţiona în termen de cel mult patru luni, iar după depăşirea acestui termen, fapta se prescrie.