Medicul militar Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, a vorbit despre noua varianta a coronavirusului.

„Varianta virala acumuleaza un numar mult mai mare de mutatii decat se cunostea pana in prezent.

Sunt peste 30 de mutatii la nivelul proteinei spike, prin care virusul ajunge in celulele corpului uman. Aceeasi proteina reprezinta tinta anticorpilor care rezulta dupa vaccinare.

Cea mai mare parte a acestor mutatii sunt deja cunoscute, regasite la varianta Delta, britanica si indiana”, a spus medicul la Antena 3.

„Este greu de spus in ce masura aceasta varianta virala scapa de protectia oferita de vaccinul sau de trecerea prin boala, dar se pare ca intr-adevar ar putea sa ocoleasca cel putin partial raspunsul imun, tinand cont si de faptul ca o parte din cazurile deja identificate sunt la persoanele vaccinate sau au istoric de trecere prin boala.

VEZI ȘI 👉  Profetia “Sfantului Ardealului” despre Romania, interzisa de comunisti

Este foarte greu si nu vreau sa ne hazardam la speculatii. Varianta Delta reduce activitatea neutralizanta a anticorpilor de circa 2,8 ori, varianta sud-africana, beta, reduce activitatea neutralizanta a anticorpilor de peste sapte ori.

Asta inseamna ca atunci cand ai o varianta virala care scade foarte mult activitatea neutralizanta a anticorpilor, va impacta eficienta vaccinului si va reduce considerabil acea eficienta.

Varianta beta, varianta sud-africana, este cea care are cea mai ridicata capacitate de a ocoli raspunsul imun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *