Deși au existat propuneri în anii trecuți cu vedere la eliminarea schimbării orei de două ori pe an, nici în 2023 acest proiect nu a fost dus la final. Astfel, în luna martie, în România ceasurile se vor da înainte cu o oră.

Ora de vară se schimbă la finalul lunii martie

Specialiștii au făcut avertizări cu privire la modul în care schimbarea orei afectează oamenii și animalele, însă decizia de încetare nu a fost luată. Multe dintre efectele negative ale acestei schimbări sunt serioase, însă intervalul orar de lumină într-o zi a rămas mai important.

Decizia de a elimina schimbarea orei s-a votat în Parlamanetul European în 2019, însă a fost abandonată după evenimentele din 2020. România are o lungă istorie legată de schimbarea orei.

VEZI ȘI 👉  Rugăciunea Sfintei Cruci

Măsura a fost introdusă în anul 1932 și suspendată 11 ani mai târziu, în 1943. Totuși, a fost reintrodusă în anul 1979 și este valabilă și în prezent. Prin această măsură, România este în tandem cu celelalte state europene.

Așadar, și în 2023, ora de vară se va schimba, în ultima duminică din luna martie, adică în noaptea de 25 spre 26 martie 2023. În această noapte, ceasurile se vor da înainte, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00. Această zi va fi cea mai scurtă zi din an, având doar 23 de ore. De aici înainte, zilele se vor mări, iar nopțile se vor scurta.

VEZI ȘI 👉  Andreea Mantea, adevărul despre sănătatea ei. Cu ce afecțiuni se confruntă vedeta:

Efectele schimbării orei asupra organismului uman
Unul dintre cele mai cunoscute efecte ale acestei schimbări, susțin specialiștii, este oboseala. Oamenii au nevoie de cel puțin două săptămâni pentru a se adapta. În această perioadă, se pot confrunta cu dureri de cap, lipsă de energie, anxietate, depresie, probleme de concentare și pierderi de memorie.

Schimbarea orei afectează oamenii și animalele pentru că intervine un dezechilibru în viețile lor. Totuși, lumina naturală este un aspect important într-o zi.

Începând cu ultima duminică a lunii martie, vom avea parte de mai multă lumină la primele ore ale dimineții, iar, pe măsură ce ziua se va lungi, noaptea va veni din ce în ce mai târziu.

VEZI ȘI 👉  Ouăle au ajuns la un preț record în România. Țara noastră înregistrează cele mai mari creșteri de prețuri din UE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *