Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că Ion Iliescu poate fi anchetat penal în dosarul mineriadei din 13-15 iunie. Parchetul General hotărâse în 2008 neînceperea urmăririi penale în cazul fostului președinte și clasase dosarul în 2009, însă Curtea Supremă a decis că dosarul poate fi redeschis.

Fostul președinte al României, Ion Iliescu poate fi anchetat penal de procurori în legătură cu mineriada din 13-15 iunie, potrivit deciziei de joi a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Potrivit deciziei instanței, ancheta se referă la moartea violentă a 4 persoane și rănirea alteia.

„Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. (…) constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei nr.65/II/2/2021 din 11 noiembrie 2021 emisă de procurorul şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică prin care s-a dispus infirmarea rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale dispusă la data de 10.10.2008 în dosarul nr. 1122/P/2007 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică şi redeschiderea urmăririi penale în cauză”, este sentinţa pronunţată, joi, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

VEZI ȘI 👉  Putin pedepsește aspru România! Decizia de ultim moment pe care a luat-o

Parchetul General clasase dosarul în 2009

De asemenea, Înalta Curte „confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 1122/P/2007 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică”.

„Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul Iliescu Ion, în sumă de 313 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 2 decembrie 2021”, a mai transmis instanţa.

Amintim că, Parchetul General a decis la 10 octombrie 2008 neînceperea urmăririi penale în cazul lui Ion Iliescu, constatând și prescriere unor posibile infracțiuni, iar în 2009 dosarul a fost clasat. Cu toate acestea, din cauza unor decizii contradictorii ale procurorilor, Curtea Supremă a decis joi că dosarul poate fi redeschis.

VEZI ȘI 👉  Dane, dă-mi 2.000 de lei până pe 15 că iar am comis-o…– Ce dracu ai mai făcut?– Am cunoscut o tipă pe Facebook și ne-am dus pe plajă ca să facem amor ne-a prins poliția și ne-a amendat.– Cum, bă, 2.000 de lei??

Ce spuneau procurorii?

Procurorii susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a 4 persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

VEZI ȘI 👉  Un Om S-A Angaja

În cadrul acestei acţiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Fostul preşedinte Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari că el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *