Medicul Victor Coteț, a ținut să facă unele precizări, pe pagina personală de facebook, cu privire la sănătatea umană! Iată ce a spus!

1. Să presupunem că este ora 19:45 și te duci acasă după o zi neobișnuit de grea la lucru (desigur, singur).

2. Sunteți cu adevărat obosiți, furioși și frustrați.

3.Dintr-o dată, începeți să simțiți dureri mari în piept cu extindere în braț și maxilar. Sunteți la aproximativ cinci kilometri de spitalul cel mai apropiat de casa dvs.

4. Din păcate, nu știți dacă puteți merge atât de departe.

5. Ați fost instruiți să acordați primul ajutor, dar tipul care a predat cursul nu ți-a spus cum să faci asta pe tine însuți.

6. Cum poți supraviețui singur unui atac de cord? Deoarece mulți oameni sunt singuri atunci când au un atac de cord, persoana a cărei inimă bate inadecvat și care se simte rău are doar 10 secunde înainte de a-și pierde conștiența.

7. Cu toate acestea, aceste victime se pot ajuta singure tușind. Înainte de fiecare tuse, trebuie să iei o inspirație profundă, iar tusea trebuie să fie profundă și prelungită, ca și în producerea sputei din profundul pieptului. O respirație și o tuse trebuie repetate la fiecare două secunde fără întrerupere, până când primim ajutor sau până când inima bate normal.

8. Respirațiile adânci aduc oxigen în plămâni și mișcările tuse comprimă inima și mențin circulația sângelui. Presiunea asupra inimii ajută de asemenea la restabilirea ritmului normal. În acest fel, victimele atacului de cord pot suna la 112 dacă au posibilitatea și pot merge la cel mai apropiat spital.

9. Spuneți la cât mai multe persoane posibil. Ar putea să-i salveze viața!

10. Un cardiolog spune: Dacă cineva care primește acest mesaj trimite la 10 persoane, puteți paria că vom salva cel puțin o viață.

11. În loc să trimiteți glume, vă rugăm să transmiteți această corespondență care poate salva viața unei persoane.

VEZI ȘI 👉  Doliu în România! Pierdere imensă în lumea artistică

12. Dacă acest mesaj vine la dvs. … mai mult de o dată … vă rog să nu vă supărați … În schimb, ar trebui să fiți fericiți că aveți mulți prieteni pentru care contași și vă reamintesc cum sa procedezi cu un atac de cord.

„De reținut câteva sfaturi importante în acordarea primului ajutor”. Primul ajutor în caz de atac de cord sau infarct miocardic

Generalități

Un atac de cord este o urgență medicală. Se va suna imediat serviciul de urgență 112 în cazul în care o persoana suferă un infarct miocardic. În cazul majorității persoanelor, simptomele unui atac de cord apar abia după 3 ore de la declanșarea acestuia. Mulți pacienți își pierd viața înainte de a ajunge la spital. Cu cât se intervine mai repede, cu atât cresc șansele de supraviețuire. Tratamentul medical prompt scade șansele afectării cardiace.

Un atac de cord apare atunci când fluxul de sânge care transportă oxigenul către inimă este blocat parțial sau total. Mușchiul inimii va fi privat de oxigen și va ceda, treptat. Când o persoană suferă un atac de cord poate experimenta oricare dintre următoarele manifestări:

– modificări ale tonusului mental – mai ales la vârstnici;

– durere în piept fie sub forma unei presiuni, apăsări sau senzație de plenitudine, localizată în centrul pieptului dar și în zona maxilarului, umăr, brațe, spate, stomac.

Durerile toracice se pot manifesta în crize de câteva minute care dispar și reapar.

– transpirație rece;
– amețeli;
– greață (mai frecvent întâlnită la femei);
– amorțeală, dureri, furnicături în brațul stâng;
– scurtarea respirației;
– slăbiciune sau oboseală, întâlnită mai ales la vârstnici.

Scăderea sau lipsa fluxului de sânge afectează parțial sau total mușchiul inimii. Un infarct miocardic, în general, provoacă dureri în piept cu o durată mai mare de 15 minute, dar posibil să nu aibă nici un simptom. Mulți dintre cei care au experimentat un atac de cord au manifestat semne de avertizare cu câteva ore, zile sau chiar săptămâni în avans. Semnele de avertizare timpurie ale unui atac de cord s-ar putea desfășura sub forma unor episoade de durere toracică ce debutează în timpul activității fizice și care se ameliorează în repaus.

VEZI ȘI 👉  Motivul pentru care gospodinele adaugă puțin bicarbonat de sodiu atunci când fierb ouăle

Măsuri de prim ajutor

În cazul în care o persoană ar putea avea un atac de cord:

– se va suna serviciul medical de urgență 112, cât mai repede de la declanșarea simptomelor;
– cel în cauză se va odihni, va sta așezat și va încerca să-și păstreze calmul;
– se va lua nitroglicerină cât mai rapid dacă apar deja simptomele infarctului miocardic și dacă medicamentul a fost prescris de medic;
– se va mesteca și înghiți o aspirină (dacă nu aveți alergii la acest medicament);
– celui aflat în pericol i se va face resuscitare cardiopulmonară: respirație gură la gură și comprimare în zona pieptului. Medicii de la serviciul de urgență vor oferi indicații pentru realizarea corectă a procedurilor de prim ajutor, până la sosirea ambulanței.

Ce nu se va face când o persoană suferă de atac de cord:

– nu se va lăsa singură persoana care suferă un infarct, decât dacă este absolut necesar, pentru a se cere ajutor;
– nu se va permite bolnavului să nege simptomele și chiar dacă acesta protestează, se va solicita serviciul de urgență;
– nu se va aștepta pentru a vedea dacă simptomele dispar;
– nu se va oferi niciun medicament pacientului cu excepția celor prescrise de medic pentru afecțiunile cardiovasculare.

Concluzii

Primul ajutor acordat în atac de cord
Dacă suferi un atac de cord
Primul gest este să suni la numărul de urgență 112. Nu aștepta mai mult de 5 minute până să acționezi!
Roagă un prieten sau un vecin să sune la 112.
Nu te urca singur la volan, pentru a nu te pune în pericol pe tine sau pe cei din jur.
Mestecă o aspirină, în cazul în care nu ești alergic la acest medicament.
Ia o pastilă de nitroglicerină, dacă ai în casă și și-a fost prescrisă anterior, de medic.
Dacă cineva din preajma ta suferă un atac de cord
Sună la 112
Dă-i persoanei afectate o aspirină sau o nitroglicerină, dacă există la îndemână

VEZI ȘI 👉  Bicarbonatul De Sodiu Împreună Cu Lămâia Este Combinația Numită Și Leacul Lui Dumnezeu! Iată Cum Se Prepară

Dacă ambulanța întârzie, îi poți da pacientului încă o pastilă de nitroglicerină și suni din nou la ambulanță.

Dacă persoana suspectată de infarct cade sau devine inconștientă, este foarte posibil ca aceasta să fi suferit un stop cardiac – inima sa a încetat să mai bată. În aceasta situație extrem de gravă, începem manevrele de prim ajutor. Victima trebuie să fie într-un loc în care viața celui care face resuscitarea să nu fie pusă în pericol. Cere instrucțiuni la 112, până la sosirea ambulanței. Cei care nu au un training în acest sens sunt sfătuiți să execute doar masaj cardiac (apăsări pe pieptul bolnavului: 100 pe minut).

Cum se face masajul cardiac

Se așază bolnavul cu fața în sus. Cu degetele de la o mână urmărim marginea arcului costal al ultimei coaste până ajungem la osul ce unește coastele în mijloc, în partea inferioară. Când am ajuns la acest nivel, punem palmele una peste alta și începem să apăsăm ritmic pe stern (1, 2, 3, 4) cu o frecvență de cel puțin 60 pe minut. În timpul manevrelor, celui care face resuscitarea trebuie să fie mereu întinse. Pentru un masaj eficient, sternul trebuie să se deplaseze 3-5 cm în amplitudine.

În general, la 30 de apăsări pe stern se pot face două respirații: strângi cu o mână nasul pacientului și inspiri adânc în gura acestuia. Deși procedura este standard, pentru cei care nu sunt instruiți în manevre de resuscitare, apăsările pe piept sunt suficiente pentru a salva viața victimei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *