Potrivit reglementărilor Comisiei Europene, centralele de apartament vor fi interzise și în România, alăturându-se celorlalte opt state europene care au demarat deja interzicerea acestora. Înlocuirea centralelor pe gaz va reprezenta o provocare semnificativă.
De la 1 ianuarie 2029, vânzarea centralelor termice pe gaz ar putea fi interzisă în întreaga Uniune Europeană, inclusiv în România. Acest plan se regăsește în draftul de modificare a directivei Ecodesign, care va fi supus discuției într-un forum de consultare al Comisiei Europene. Pentru a fi publicat în 2024, noul regulament ar trebui finalizat în acest an.
Comisia Europeană intenționează să impună producătorilor, începând cu 2029, interdicția vânzării centralelor individuale pe gaze, boilere, calorifere și alte sisteme de încălzire bazate exclusiv pe combustibili fosili, care nu ating pragul de eficiență de 115%. Din 2029, numai sistemele compuse dintr-un cazan cu condensare pe gaz și o pompă de căldură electrică vor fi permise pe piață. Acest lucru se referă la pompe de căldură clasice sau hibride.
Înlocuirea gazului ca formă de încălzire nu va fi nici ușoară, nici rapidă, având în vedere cele 65 de milioane de centrale termice individuale montate în Uniunea Europeană. În plus, costurile ridicate ale noilor pompe de căldură constituie un obstacol suplimentar.
Opt state europene, printre care Franța, Austria, Germania, Marea Britanie, Danemarca, Norvegia, Olanda și Belgia, au început deja să interzică centralele pe gaz în apartamente. În România, încălzirea imobilelor se face în proporție de doar 1% cu resurse regenerabile. Din energia primară, doar 11% este energie regenerabilă, restul fiind energie fosilă sau nucleară.
Decizia de interzicere a centralelor pe gaz va afecta un număr mare de persoane. Negocierile și angajamentele pe care România trebuie să le ia în considerare pentru a se conforma noilor reglementări trebuie să fie raționale și să țină cont de particularitățile situației țării, pentru a evita situații dramatice.