Ministrul sănătății: ”Vârful valului 5 va fi depășit în această săptămână. Eu aștept şi ridicarea stării de alertă”

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a făcut noi declarații despre stadiul pandemiei în țara noastră. Acesta a spus când s-ar putea elimina restricțiile valabile la nivel național.

Conform ministrului Sănătății, nu mai e mult până când România va reveni la normalitate. Deja din luna martie situația se va relaxa și s-ar putea da startul numărătorii inverse pentru întoarcerea la o situație similară cu cea de dinaintea izbucnirii pandemiei de coronavirus.

Ministrul este de părere că în această săptămână vom depăși vârful valului cinci, ceea ce ar fi un semn bun, deoarece ne așteaptă un nou trend descendent al cazurilor de coronavirus.

Alexandru Rafila: ”Ne așteptăm la o scădere în perioada imediat următoare”

”Sunt semne că acolo suntem, în vârful valului 5. În săptămâna care urmează vom avea confirmarea. În opinia mea, marţi cred că nu vom depăși 35.000 de cazuri şi putem să spunem că intrăm în faza de stabilizare şi ne așteptăm la o scădere în perioada imediat următoare.

Ați observat că după ce am avut un vârf la 43.000 de cazuri, ulterior nu am mai depășit cu mult 33.000 de cazuri”, a mărturisit Alexandru Rafila la Antena 3.

VEZI ȘI 👉  DIANA ŞOŞOACĂ SE CONSIDERĂ FAVORITĂ LA PREŞEDINȚIE: „URMĂTORII TREI LA UN LOC NU MĂ POT AJUNGE!”

Alexandru Rafila: ”Opinia mea este că până la sfârșitul lui martie am putea să scăpăm de marea majoritate a restricțiilor”

Referitor la ridicarea măsurilor anti-Covid, ministrul sănătății a reiterat faptul că până la finalul lunii martie ”am putea să scăpăm de marea majoritate a restricțiilor”. Dar, acest lucru depinde de situația din spitale și revenirea la un număr mai mic de îmbolnăviri.

De asemenea, totul depinde și de cum se va mai manifesta tulpina Omicron. Printre altele, Alexandru Rafila a punctat că așteaptă anularea stării de alertă, introdusă în România încă de la începutul pandemiei.

”Mă gândesc de mai mult timp şi eu. Sunt un om echilibrat şi chiar dacă îmi place să fiu optimist îmi place să nu fiu hazardat în opinii. Opinia mea este că până la sfârșitul lui martie am putea să scăpăm de marea majoritate a restricțiilor, dacă intrăm pe un trend descrescător şi dacă situaţia asistenței medicale spitalicești nu mai pune niciun fel de probleme.

VEZI ȘI 👉  ULTIMA ORA! Romania in ALERTA, in urma unei scurgeri de informatii. Jurnalistul care a demascat planul Rusiei.Preluat de pe

Dacă se dovedeşte şi în România așa cum s-a dovedit şi în alte ţări că tulpina Omicron produce infecții ușoare, banale la marea majoritate a oamenilor, sigur că restricţiile vor fi ridicare.

Eu aștept şi ridicarea stării de alertă. Sfătuiesc românii să mai avem răbdare şi poate ne gândim cum să reluăm şi diferite tipuri de activități”, a mai spus Alexandru Rafila.

„În această săptămână va avea loc, la Lyon, întâlnirea ministrilor Sănătăţii şi a miniştrilor de Externe din UE în cadrul preşedinţiei franceze şi probabil se va discuta această problemă. Va participa şi directorul regional al OMS şi sper ca ulterior să avem un punct de vedere comun. Este posibil să se renunţe.

Nu va mai fi nevoie atunci când va scădea foarte mult transmiterea acestei boli. Din păcate, măsura nu poate fi unitară fiindcă şi nivelul de vaccinare este diferit între ţări, în momentul de faţă, şi atunci când va exista dovada că această boală este o infecţie banală care nu pune probleme sistemelor de sănătate şi numărul de cazuri se reduce foarte mult, cu siguranţă se va lua această măsură, cu o perioadă de tranziţie nu foarte lungă”, a explicat medicul Alexandru Rafila.

VEZI ȘI 👉  La masă, în ajunul Crăciunului, fiica de 10 ani, cu lacrimi în ochi: „Nu mai sunt fecioară!”

Situația la Terapie Intensivă. Despre situația de la secția ATI, Alexandru Rafila a mai dezvăluit că s-au recoltat probe pentru a se vedea câte cazuri de infectare sunt cu Omicron și câte cu Delta. La nivel național, sunt 1800 paturi pentru pacienții de la Terapie Intensivă și, și în acest sector, ministrul sănătății este de părere că vom intra pe o pantă descendentă.

”Avem ocupate peste 1.000 de paturi la ATI. La nivel naţional avem, pentru pacienţii COVID, 1.800 de paturi şi dacă va exista un decalaj de 10-14 zile cred că şi situaţia de la ATI va intra pe un trend descrescător.

Noi am declanșat un studiu la Institutul Matei Balş pentru secvențierea pacienților internaţi la ATI. Am recoltat câteva sute de probe pentru a vedea dacă există o majoritate de cazuri în dreptul variantei Omicron sau varianta Delta”, a mai explicat ministrul sănătății.

Leave a Comment