O veste incredibilă vine din partea Parlamentului, unde se
discută propunerea ca o nouă zi liberă să fie acordată pentru români.
Un grup de parlamentari USR a inițiat acest proiect, care aduce în discuție o problemă serioasă cu care România se confruntă de ani buni.
Inițiatorii proiectului de lege care presupune o nouă zi liberă pentru români au luat în calcul un aspect îngrijorător din ultimii.
Pentru că numărul de persoane care participă la orice tip de alegeri a devenit tot mai redus, din 1990 încoace, parlamentarii au încercat să găsească o soluție pentru a convinge mai mulți cetățeni să participe la alegeri. Proiectul de lege a fost pus în dezbatere marți și propune ca cei care merg la vot să primească o zi liberă plătită.
Conform proiectului ajuns la Senat, beneficiarii ar urma să fie salariații cu drept de vot, care fac cerere “de o zi liberă plătită pentru fiecare tip de alegeri la care își exprimă votul, indiferent că este vorba de alegeri locale, alegeri parlamentare, alegeri europarlamentare sau alegeri prezidențiale”. De asemenea, ziua liberă ar urma să fie acordată și salariaților care votează prin corespondență sau cei care au locul de muncă în România, însă se află temporar în afara țării și votează în străinătate.
În situația în care vor avea loc două tipuri de alegeri în aceeași perioadă, salariații vor putea beneficia de o singură zi liberă plătită. De asemenea, tot de o singură zi liberă vor beneficia și în cazul organizării unui tur doi al alegerilor. Totuși, absența de la oricare dintre cele două tururi va atrage după sine pierderea dreptului de a solicita ziua liberă.
Pentru a beneficia de ziua liberă, salariații trebuie să depună o cerere în termen de „18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul”. Acesta reprezintă, în fapt, dreptul stabilit prin Codul muncii pentru efectuarea concediului de odihnă. Practic, ziua liberă va putea fi solicitată și la mai bine de un an și jumătate de la alegeri.
Parlamentarii care au inițiat proiectul susțin că acesta poate fi considerat profitabil având în vedere că nu presupune costuri decât pentru angajator. Deocamdată, pentru ca proiectul de lege să se aplice, trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de către președintele României și să fie publicat în Monitorul Oficial. Ulterior, după intrarea în vigoare, în cel mult trei luni, autoritățile vor trebui să emită și normele metodologice de aplicare.